De beste PC-tilbudene i september 2016

Her er kjedenes beste PC-tilbud i økonomiklassen

Vi har trålet butikkene for gode tilbud, og her er våre favoritter til rundt 4.000 kroner.

SJU TILBUD: Har du rundt 4.000 kroner å bruke på ny PC, har vi funnet noen trygge kjøp til deg. Ett av tilbudene er etter vår mening et halmstrå bedre enn de andre. Illustrasjon: Acer/Dinside.no
SJU TILBUD: Har du rundt 4.000 kroner å bruke på ny PC, har vi funnet noen trygge kjøp til deg. Ett av tilbudene er etter vår mening et halmstrå bedre enn de andre. Illustrasjon: Acer/Dinside.no Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dinside har en lang tradisjon med å vurdere PC-tilbud fra de store nettbutikkene. Det har bare gått en måned siden forrige runde, men av de sju tilbudene vi presenterte ved skolestart, har fire økt til dels kraftig i pris, og ett av dem er utilgjengelig. Du kan se hvordan prisene på disse modellene har endret seg, nederst i artikkelen.

Derfor har vi nå saumfart de samme, sju store nettbutikkene, på jakt etter nye gode tilbud for deg som er på utkikk etter ny PC.

Ny måned, nye muligheter

Også i september har vi konsentrert oss om PC-er til like under 4.000 kroner. Vi har plukket ut det tilbudet som etter vår mening er det beste kjøpet i denne prisklassen, i hver av butikkene.

Vi skal nå ta for oss forskjellene mellom dem, for til slutt å velge en favoritt på bakgrunn av disse vurderingene. Vi understreker at dette som alltid er en teoretisk sammenligning, basert på opplysninger fra produsentene, vår kunnskap om maskinvaren fra egne tester, samt tester fra tredjepart.

Vårt utvalg

Her er PC-ene vi har valgt ut, prisene er gjeldende 20. september 2016:

Dustin.no: Asus F540LA. Pris: 3.790 kroner
Elkjop.no: Acer Aspire E5-553. Pris: 3.995 kroner
Expert.no: Asus R517SA-X0038T. Pris: 3.799 kroner
Komplett.no: HP 250. Pris: 3.995 kroner
Lefdal.com: Acer Aspire E5-575. Pris: 3.995 kroner
Multicom.no: ASUS X540LA-XX692T. Pris: 3.790 kroner
Netonnet.no: Lenovo B50-50. Pris: 3.790 kroner

ALLE SAMMEN: Klikk i hjørnet av collagen for å se stort bilde av alle PC-ene. Illustrasjon: Dinside/produsentene
ALLE SAMMEN: Klikk i hjørnet av collagen for å se stort bilde av alle PC-ene. Illustrasjon: Dinside/produsentene Vis mer

Uansett hvilken av disse du skulle velge, ender du opp med en PC som byr på egenskaper som bør dekke helt vanlige behov, hva angår skolearbeid, hjemmekontor, sosiale aktiviteter, nettsurfing, musikk og film. Men det er noen forskjeller mellom dem, som du tydelig ser i denne tabellen. Trykk i hjørnet for å se den i full størrelse:

Priser og spesifikasjoner innhentet 20.9.2016
Priser og spesifikasjoner innhentet 20.9.2016 Vis mer

Hva betyr forskjellene?

Skjerm: Etter en periode der nesten alle skjermene i forbrukersegmentet var blanke, ser vi at flere og flere går tilbake til matt overflate. Det sørger for mindre refleksjoner når lysforholdene er vanskelige. Det blanke belegget kan imidlertid sørge for noe bedre kontrast, og brukes på de aller fleste berøringsskjermene.

Merk videre at kun to av PC-ene har skjerm med full HD-oppløsning. Det gir skarpere bilder og plass til mer informasjon i skjermen. For de fleste er dette en klar fordel.

Prosessor: Prosessoren er den komponenten som betyr mest for PC-ytelsen. Vi har derfor bevisst unngått PC-er med de svakeste prosessorene. Noen forskjeller er det, og dette diagrammet illustrerer forventet styrkeforhold mellom prosessorene i PC-ene:

image: Her er kjedenes beste PC-tilbud i økonomiklassen

Som du ser, er forventet snittytelse høyest på PC-en fra Elkjøp, tett fulgt av Lefdal og Netonnet. Svakest er Pentium-prosessoren fra Expert. Forskjellene vil være spesielt merkbare under store kalkulasjoner og beregninger, men mindre merkbare under vanlig, variert og lett bruk.

Grafikk: Grafikkbrikken bestemmer blant annet hvor kjapt bilder, videoer og 3D-grafikk tegnes opp på skjermen. Ingen av disse PC-ene egner seg spesielt godt til gaming, men spill med enkel grafikk og eldre titler bør ikke være noe problem. Alle takler dessuten alt av videomateriale i 1080P (full HD) og mest sannsynlig også 4K uten særlige anstrengelser.

PC-en fra Lefdal er utstyrt med 6. generasjon Core i3-prosessor fra Intel, som byr på noe bedre 3D-ytelse enn de andre fra 5. generasjon samt Elkjøps PC, som har grafikkbrikke fra AMD.

Diagrammet under viser at det er noen mindre forskjeller mellom PC-ene på 3D-ytelse, uten at dette behøver å bety så mye for vanlig PC-bruk:

image: Her er kjedenes beste PC-tilbud i økonomiklassen

RAM: 4GB er nærmest å regne som minimum i dag, spesielt hvis du kjører flere programmer samtidig og ønsker minst mulig forsinkelse. 6-8 GB er ofte å foretrekke. Merk at de fleste PC-ene her kan oppgradere minnet i etterkant, og det koster normalt bare noen hundrelapper å doble minnet fra 4 til 8 GB.

SSD/HDD: Flere og flere PC-er leveres med SSD istedenfor harddisk som lagringsmedium. I en SSD skjer alt elektronisk, som på et minnekort, mens en harddisk har mekaniske plater som snurrer rundt i høy hastighet.

Fordelene med SSD er mange. Ingen bevegelige deler betyr mindre fare for at noe går i stykker ved støt, de er lettere, bruker mindre strøm - og er nesten alltid mye raskere enn harddisker - noe som bidrar til økt totalytelse på PC-en. Harddisker er billigere og kommer som regel med høyere kapasitet, så her må du vurdere hva som er viktigst for deg.

Alle PC-ene i oversikten har SSD, men PC-en fra Lefdal har dobbelt så stor kapasitet som de øvrige. Det kan være en stor fordel, spesielt hvis du ønsker å ha mange videoer, musikk og andre brukerfiler lagret lokalt.

Optisk drev

Spiller du DVD-filmer på PC-en? Brenner du CD-er til å ha i bilen? Da kan det være smart å velge en PC med optisk drev, fra Komplett eller Netonnet. Hvis ikke, kan du bare droppe det. Færre og færre nye PC-er leveres med optisk drev, siden CD-er og DVD-er får stadig mindre betydning for folk flest. Får du behov senere, kan du investere i en ekstern som du kobler til en ledig USB-port.

Bluetooth

Samtlige PC-er har støtte for Bluetooth 4.0. Det betyr at du kan koble til mobilen din for å overføre data, eller koble til trådløse høyttalere enkelt og greit. PC-ene fra Elkjøp, Komplett og Lefdal støtter i tillegg Bluetooth 4.1/4.2, som byr på noe raskere datahastigheter og bedre sikkerhet.

USB-porter

USB 2.0 og USB 3.0-portene ser like ut, men sistnevnte er ofte blå og byr potensielt på bedre overføringshastigheter - for eksempel til kompatible eksterne harddisker. PC-ene fra Dustin, Elkjøp, Lefdal og Multicom har i tillegg en USB-C-port, som er ventet å overta som eneste USB-port på sikt. Den er mindre, og kontakten kan puttes inn begge veier. Les mer her.

Trådløst nett

De fleste PC-ene støtter standardene 802.11b, g og n. PC-ene fra Elkjøp, Komplett og Lefdal støtter også 802.11ac. Det betyr høyere hastighet når du er tilkoblet en kompatibel ruter. Dette kan bety en stor fordel, spesielt hvis du har bredbåndshastigheter på 100 Mbps og høyere.

Kablet nett

Kobler du PC-en din til ruteren via kabel, får du som regel den aller beste hastigheten - inntil 1000Mbps på de fleste PC-ene. De færreste har så raske bredbåndshastigheter, men hvis du overfører mye data mellom PC-er og enheter i hjemmenettet, kan støtte for 1000Mbps absolutt være en fordel.

OS

Samtlige PC-er leveres med Windows 10 Home, med unntak av PC-en fra Netonnet, som leveres med Pro-utgaven. Det er noen forskjeller mellom dem, blant annet har Pro-utgaven innebygd støtte for å bli fjernstyrt, kryptering og domenepålogging. For vanlige hjemme/skolebrukere har dette som regel mindre betydning.

Batteritid

PC-ene fra Elkjøp, Komplett og Lefdal er klare vinnere på batteritid, med rundt 6-7 timer med variert bruk. Merk imidlertid at dette er basert på produsentens egne målinger, og det kan være variasjoner i forhold til opplevd batteritid. Våre målinger baseres på videostrømming fra Internett, og stemmer ofte godt overens med produsentenes tall.

Vårt valg

Acer Aspire E5-575 fra Lefdal er etter vår mening det beste kjøpet du kan gjøre akkurat nå, hvis du har 4.000 kroner å bruke på ny PC.
Acer Aspire E5-575 fra Lefdal er etter vår mening det beste kjøpet du kan gjøre akkurat nå, hvis du har 4.000 kroner å bruke på ny PC. Vis mer

Basert på en teoretisk sammenligning mellom de forskjellige PC-tilbudene, mener vi at PC-en som gir aller mest for pengene, er Acer Aspire E5-575 fra Lefdal.com. Den er en av to som er utstyrt med full HD-skjerm, og byr for øvrig på godt med minne, USB-C-port, dobbelt så stor SSD som de andre, best oppgitt batteritid og støtte for trådløse AC-nett.

Merk imidlertid at tilbudet er av begrenset varighet, det utløper 24. september.

Store endringer i pris

Det eer også greit å være bevisst på at prisene kan variere mye over tid, og det er ganske typisk at det skjer endringer i prisene etter at vi publiserer disse gjennomgangene. Vi anbefaler deg derfor å sjekke uavhengige prissammenligninger som prisguide.no og prisjakt.no for å finne best pris på den PC-en du ønsker deg.

At prisene forandrer seg fort, og i noen tilfeller mye, er vår forrige prissjekk et godt eksempel på. I tabellen under ser du hva som har skjedd med prisene på modellene vi presenterte forrige gang. Én av modellene, nemlig HP-varianten hos Elkjøp, har gått opp 2.000 kroner i pris.

Butikk Modell Pris 11. august Pris 20. september Prisendring
Dustin.noLenovo B50-503.4903.190Ned 300 kr
Elkjop.noHP 15-ay087no3.4955.495Opp 2.000 kr
Expert.noHP 15-ay038no3.4894.999Opp 1.510 kr
Lefdal.comLenovo Ideapad 1102.9954495Opp 1.500 kr
Komplett.noAsus X549LA3.9954.495Opp 500 kr
Multicom.noDell Vostro 35593.8873.728Ned 159 kr
Netonnet.noHP 250 G43.390-Utsolgt

Kjenner du til flere gode PC-tilbud? Del dem med andre lesere i kommentarfeltet under!

LES OGSÅ:
Ferske PC-tester på Dinside
Nye PC-er helt uten reklame