Her er iPad Air og iPad mini med Retina-skjerm

Kommer til Norge i november.

Tynnere og kjappere, mye kjappere. Det er stikkordene for nye iPad Air som straks kommer over disk her i Norge. Foto: Produktbilde
Tynnere og kjappere, mye kjappere. Det er stikkordene for nye iPad Air som straks kommer over disk her i Norge. Foto: Produktbilde Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tirsdag kveld lanserte Apple årets iPad-modeller, men det var få overraskelser på lur - med ett unntak: OS X Maverick, Apples nye operativsystem for Mac-er, blir gratis for alle.

Men det var kanskje iPadene folk hadde ventet mest på. iPad Air er det nye navnet på fullstørrelse-iPad med 9,7-tommer skjerm. Den er imidlertid så mye tynnere og lettere enn forgjengeren at Apple har valgt å gi den et nytt navn.

Mest for markedsføringens skyld, vil vi tro.

Vi fulgte lanseringen live


Så mye slankere

Med en tykkelse på bare 7,5 mm er den faktisk 20 prosent tynnere enn forrige iPad, og den er også 30 prosent lettere med en vekt på 469 gram. Det skal gjøre den mer behagelig å holde, ifølge Apples markedssjef Phil Schiller.

Tynnere og kjappere, mye kjappere. Det er stikkordene for nye iPad Air som straks kommer over disk her i Norge. Foto: Produktbilde
Tynnere og kjappere, mye kjappere. Det er stikkordene for nye iPad Air som straks kommer over disk her i Norge. Foto: Produktbilde Vis mer


Som før er den utstyrt med en såkalt Retina-skjerm med oppløsning på 2048 x 1536.

I salg 1. november

Det nye nettbrettet kommer også med Apples A7-prosessor som finnes i nye iPhone 5S, hvilket skal by på bedre ytelse og grafikk.

Den har også bedre kamera, utvidet LTE-støtte og kraftigere WiFi-kapasitet. Batteritiden er fremdeles ti timer.

 Foto: Produktbilde
Foto: Produktbilde Vis mer


Nye iPad Air kommer i salg i Norge allerede 1. november, samme tidspunkt som den blir tilgjengelig i USA. Prisen har gått opp med 200 kroner sammenliknet med fjorårsmodellen, og vil koste fra 4.090 kroner for 16 GB-utgaven med WiFi.

16 GB kan imidlertid fort bli litt knapt for deg som lagrer mye bilder, filmer eller musikk, og du kan derfor velge blant flere størrelser som også får direkte betydning på prisen:

32 GB vil koste 4.890, 64 GB vil koste 5.690, mens 128 GB-versjonen koster 6.490 kroner.

Vil du ha 4G-versjonen i stedet, øker prisene med nøyaktig 1.000 kroner per størrelse, altså fra 5.090 til 7.490 kroner.

Synes du prisene er stive? Da bør du få med deg dette:

For selv om iPad Air vil erstatte fjorårets iPad-versjon, vil du fortsatt få kjøpt iPad 2 med 16 GB lagringskapasitet. Prisen her vil fortsatt være 2.990 kroner.

Foto: Produktbilde
Foto: Produktbilder
Foto: Produktbilde
Foto: Produktbilde
Foto: Produktbilde
Tynnere og kjappere, mye kjappere. Det er stikkordene for nye iPad Air som straks kommer over disk her i Norge. Foto: Produktbilde
Og som vanlig: Du får også mulighet til å bruke penger på deksler i ulike farger. Foto: Produktbilde

Bilder av iPad Air får du her:

Endelig høyere oppløsning på iPad mini

Som sin storebror får iPad mini også Retina-skjerm, hvilket var en av ankepunktene mot den første versjonen. Det betyr høyere oppløsning og et sylskarpt skjermbilde.

Endelig med Retinaskjerm! Foto: Produktbilde
Endelig med Retinaskjerm! Foto: Produktbilde Vis mer

Utseendemessig er det ingenting nytt, men den er også utstyrt med den nye A7-prosessoren og de samme øvrige nyhetene som iPad Air. Det betyr bedre ytelse over hele linja. Batteritiden er 10 timer.


iPad Mini med Retina-skjerm blir tilgjengelig i løpet av november, nøyaktig lanseringsdato er ikke kjent. Den vil koste fra 3.290 kroner for 16 GB-modellen. Prisen går altså opp fra forrige utgave.

Fjorårets iPad mini forblir imidlertid i salg, men settes ned i pris fra 2.590 kroner til 2.390 kroner for 16 GB-utgaven.

Gratis Mac-operativsystem

I tillegg til nye iPad-er hadde Apple også flere andre nyheter på lur tirsdag kveld. Den største av dem var kanskje at neste oppdatering av operativsystemet til Mac, OS X Mavericks, blir sluppet som en gratis nedlasting for alle - i dag.

– Du vil kunne laste Mavericks ned akkurat som en oppdatering fra App Store, forklarte Apple under lanseringen.

Det er gode nyheter for Mac-brukere, selv om de fremdeles er i mindretall. De tre siste Mac OS-utgavene har til sammen 6,65 prosent markedsandel, ifølge ferske tall fra Netmarketshare.

Til slutt ble det også lansert nye iWork- og iLife-programmer, nye bærbare Mac-er og en helt ny Mac Pro-stasjonær.

Stor lanseringsdag

Det har for øvrig vært en travel dag i teknoverdenen. Ikke lenge etter at nordmenn hadde kommet seg på jobb tirsdag morgen lanserte Nokia et nettbrett og to nye gigamobiler.

Microsoft har dessuten sluppet en ny generasjon Surface-nettbrett for salg.

Tidspunktet er neppe tilfeldig, ettersom julehandelen snart sparkes i gang.

DinSides ferske nettbrett-tester