Her er Intels Windows-konkurrent

Moblin skal konkurrere mot Windows på minibærbare.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mini-bærbare, eller Netbooks, som de også kalles, er små bærbare datamaskiner med typisk 10" skjerm eller mindre, 1 GB minne, Intel Atom-prosessor og med en vekt på rundt 1 kg. Det siste året har disse små PC-ene rukket å bli blant de aller mest populære på markedet.

Windows dominerer

Selv om Microsoft med sin alrende Windows XP dominerer hva angår operativsystem på disse maskinene, finnes etterhvert flere alternative operativsystemer for minibærbare. De fleste er basert på en eller annen Linux-distribusjon. Disse maskinene er som regel litt billigere i innkjøp enn dem som leveres med Windows XP.

Også Intel, som man kanskje skulle tro hadde lite å tjene på å konkurrere mot Microsoft, ser et potensiale her. For Moblin-prosjektet, som Intel er sterkt engasjert i, sammen med blant andre Linux Foundation og Novell, kan definitivt bli en konkurrent til Windows på minibærbare, i hvert fall på sikt.

Fokus på hva, ikke hvordan

Moblin er basert på Fedora Linux og Gnome skrivebord med applikasjoner, og er optimalisert for Intels Atom-prosessor, og grensesnittet er tilpasset små, lavoppløselige skjermer.

Men i motsetning til Windows (og de fleste Linux-distribusjoner) er Mobilin oppgaveorientert og ikke applikasjonsorientert.

Fra menyene velger du hva du ønsker å utføre, for eksempel besøke en nettside eller skrive et dokument. Dermed skal du slippe å forholde deg til hva som ligger bak og hvilke programmer du eventuelt må starte.

Her kan du se en video av Moblin 2.0 beta:


Ikke ferdig

Ideene bak Moblin er kanskje god, men ikke alle er like fornøyde med resultatet. Adrian Kingsley-Hughes, ZDnets profilerte produktspesialist, er blant dem som er skeptiske og som mener at det gjenstår mye, blant annet når det gjelder brukervennlighet.

Du kan lese mer om prosjektet på moblin.org. Der kan du også laste ned Moblin 2.0 beta, som du kan installere på din minibærbare (666 MB).

I følge Intel skal Moblin fungere på alle Atom-baserte minibærbare på markedet.