Her er harddiskens etterfølger

Inntil hundre ganger raskere enn dagens mekaniske harddisker, og allerede på vei til markedet. Men har du råd til den?

De fleste er enige om at fremtidens lagringsmedium i PCer slett ikke består av magnetiske plater og mekanikk. Den mest naturlige etterfølgeren er SSD - eller Solid State Disk. Teknologien er helt uten bevegelige deler, og kan sammenlignes med flash-minne som brukes i kameraer, mobiler osv.

Dyrt. Foreløpig.

Her er harddiskens etterfølger


SanDisk annonserte torsdag i forrige uke en ny SSD (Solid State Disk) for bærbare PCer med kapasitet på 32 GB.Det er snakk om en 1,8" SSD, altså betydelig mindre 2,5" harddiskene som sitter i de fleste vanlige bærbare PCer.

Selskapet oppgir at bærbare PCer utstyrt med denne enheten i stedet for en harddisk, vil koste omtrent 600 dollar ekstra i dette halvåret.

I går (8.1) meldte imidlertid nettstedet Gizmodo fra årets CES-messe at prisene ventes å falle raskt. I løpet av det neste året ventes prisene å falle rundt 60%, i følge en av Sandisks representanter på messen. Samtidig vil vi sannsynligvis også se langt større disker, en dobling er nevnt blant annet i denne artikkelen hos Digi.no.

Rask lesing

Testresultatet SanDisk oppgir, forteller at SSDen har en vedvarende leserate på 64 megabytes per sekund og en at den kan utføre 7000 vilkårlige I/O-operasjoner per sekund, hver på 512 bytes. Dette er ifølge selskapet mer enn 100 ganger raskere enn de fleste harddisker. Skriveytelsen sies det ikke noe med, dette har vært et av ankepunktene mot teknologien, i hvert fall foreløpig.

Den største fordelen med SSD-er er nok likevel betydelig lavere effektforbruk. SanDisks' SSD forbruker 0,4 watt ved aktiv bruk. Dette skal være under halvparten av det en typisk bærbar harddisk i samme format forbruker.

DinSide kommer torsdag med en større bakgrunnsartikkel om SSD og hybridløsningene

Flere CES 2007-saker