GoPro Karma lansert

Her er GoPros første drone

…og nye Hero 5- og Session-kameraer.

GOPROS FØRSTE: Nå vil GoPro erobre dronemarkedet med sin første drone; Karma. Foto: GoPro
GOPROS FØRSTE: Nå vil GoPro erobre dronemarkedet med sin første drone; Karma. Foto: GoPro Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Selskapet GoPro tok verden med storm for rundt ti år siden, da de lanserte sitt første digitale actionkamera. Merkenavnet har senere nærmest blitt synonymt med produktkategorien og har også et enormt marked for tredjepartsutstyr – fester, vanntette hus og andre ting.

Men de siste årene har salget av GoPro-kameraer dabbet av noe. Nå gjør selskapet et forsøk på å erobre det stadig voksende dronemarkedet med sin første drone; Karma.

Drone, sekk og gimbal som kan tas av

«Kompakt» ser ut til å ha vært stikkordet for designen av Karma. Her kan rotorene pakkes tett inntil resten av chassiset, slik at dronen tar så lite plass som mulig når den ikke er i bruk. Med i salgspakken følger også en liten ryggsekk som huser både drone, kontroller og håndtak til gimbal.

KOFFERT: Med i salgspakken følger denne kofferten. Som du ser er det plass til det meste, inkludert et håndtak som gir deg en håndholdt gimbal til kameraet. Foto: GoPro
KOFFERT: Med i salgspakken følger denne kofferten. Som du ser er det plass til det meste, inkludert et håndtak som gir deg en håndholdt gimbal til kameraet. Foto: GoPro Vis mer

For, noe av det som gjør Karma unik, er nemlig at kamerainnretningen kan løsnes fra dronen og festes i et håndtak, slik at du får en håndholdt gimbal som kan sikre deg stabile videoer også når du filmer håndholdt. På en måte får du altså en enhet tilsvarende DJI Osmo i pakken.

I motsetning til de fleste andre droner, der kameraet er montert på undersiden av dronen, har GoPro valgt å sette kameraet helt foran. Fordelen med det er at rotorene da ikke synes på videoen. Karma har for øvrig en toppfart på rundt 56 km/t og kan fly i 20 minutter før batteriet må lades.

Håndkontroll med skjerm

MED SKJERM: Håndkontrollen til GoPro Karma har en fem tommers skjerm med HD-oppløsning. Foto: GoPro
MED SKJERM: Håndkontrollen til GoPro Karma har en fem tommers skjerm med HD-oppløsning. Foto: GoPro Vis mer

Fjernkontrollen har en fem tommers HD-skjerm som er berøringsfølsom, samt spaker og knapper for å styre dronen, som også inkluderer automatiske funksjoner for take-off og landing.

Den har fire timers batteritid og lar deg se levende video fra dronekameraet. Dessuten finnes det en rekke funksjoner som «cable cam» (der dronen følger en forhåndsdefinert sti mens du står fritt til å rotere kameraet), rotering rundt et punkt og lignende.

Den har dessuten en simulator innabords, slik at nybegynnere kan lære seg hvordan dronen styres uten å fly den fysisk.

Karma lanseres i Norge den 23. oktober med en pris på 8.499 kroner for dronen alene, eller 11.499 kroner for drone og Hero5 Black inkludert.

Nye Hero5-kameraer

Det tar oss elegant til neste punkt, for ikke bare har GoPro lansert en ny drone – de har også fornyet actionkameraene. Hero5 Black og Hero5 Session er navnene på de to nykomlingene.

VANNTETT: GoPro Hero5 Black er nå vanntett ned til ti meter rett ut av boksen. For ordens skyld er den berøringsfølsomme skjermen på baksiden. Foto: GoPro
VANNTETT: GoPro Hero5 Black er nå vanntett ned til ti meter rett ut av boksen. For ordens skyld er den berøringsfølsomme skjermen på baksiden. Foto: GoPro Vis mer

Starter vi med den nye toppmodellen, Hero5 Black, har den noen viktige nyheter i forhold til Hero4 Black som er verdt å merke seg:

  • Hero5 Black er vanntett ned til ti meter rett ut av boksen, uten bruk av kamerahus
  • Hero5 Black har elektronisk videostabilisering
  • Hero5 Black støtter talestyring for å starte og stoppe opptak og lignende

I tillegg skal brukergrensesnittet være forbedret med berøringsfølsom skjerm, og kameraet skal være mer effektivt å betjene, der det blant annet kan starte opptak med en gang du slår det på.

Hero5 har også tre mikrofoner innebygd og vil automatisk velge den av dem som gir best lyd; blant annet med funksjoner for reduksjon av støy på grunn av vind.

Hero5 kan også automatisk laste opp videoer til GoPros skytjeneste, GoPro+, når du putter det i laderen og har tilgang til WiFi.

4199,- blir veiledende pris når kameraet lanseres 2. oktober, så du sparer med andre ord en drøy tusenlapp om du kjøper Karma med Hero5 inkludert.

Vanntett Session

MINSTEMANN: Session er GoPros mest kompakte actionkamera. Foto: GoPro
MINSTEMANN: Session er GoPros mest kompakte actionkamera. Foto: GoPro Vis mer

Session er GoPros minste actionkamera og har også kommet i ny versjon. Også dette actionkameraet er vanntett ned til ti meter uten å bruke hus, har elektronisk bildestabilisering, støtter talestyring og automatisk opplasting til nettskyen.

Hero5 session har imidlertid ingen skjerm slik Hero5 har. Prislappen blir tusen kroner under toppmodellen, altså 3199 kroner, og også Hero5 Session lanseres 2. oktober her til lands.

LES OGSÅ:
Test av tre rimelige droner med FPV-kamera
Terningkast seks: DJI Phantom 4
Parrot Disco ser ut som et fly