Her er Gizmondo

HÅNDHOLDT: Det er uten tvil modig av et ukjent selskap å prøve å konkurrere mot Nintendo og Sony. Spillkonsollen Gizmondo er nemlig klar for Norge. Har den en sjanse? Les vår test!

Her er Gizmondo

  1. Gizmondo i bilder


Nintendo har dominert det håndholdte spillmarkedet i årtier, og mange har prøvd å velte giganten. Ingen har lykkes, selvfølgelig med unntak av Sony og deres mektige PSP.

Men det finnes fremdeles selskaper som vil ha en bit av den håndholdte kaken. Nokias N-Gage er fremdeles i gang, og Gizmondo fra britiske Tiger Telematics er en annen aktuell konkurrent.

Gizmondo, delvis i likhet med N-Gage, er en maskin som prøver å gjøre mye på en gang. Ikke bare spill altså, men også meldinger, kamera, medieavspilling og til og med GPS-mottaker.

Utseendemessig ser den ut som noe som hadde passet ypperlig i en Star Wars-film. Vi kan nesten se for oss Darth Vader spille på en Gizmondo – designen er ideell.

Ganske så stilig

Det er altså en sort sak, med klassisk layout på knappene – en fireveis retningsknapp på venstre side av skjermen, og fire knapper til høyre. Foran er det plassert to skulderknapper. På oversiden av skjermen er det fem knapper som skrur maskinen på, lar deg justere lyden og lysstyrken på skjermen samt tar oss til hovedmenyen. En kameralinse er plassert på baksiden av enheten, og helt nederst plugger vi inn strømmen, hodetelefonene og setter inn minnekortet.

Her er Gizmondo


Maskinvaren Gizmondo bygger på er i utgangspunktet temmelig kraftig. En 400 MHz prosessor og et Nvidia-basert grafikkløsning sørger for at spillene presterer ganske fin grafikk. Men samtidig tar det nesten et minutt å starte opp maskinen, og nesten like lenge å vekke den fra standbymodus.

Uten kort, ingen lek

Den aller største bremsen oppdager vi allerede før vi skal skru den på. Gizmondo kan nemlig sende og motta både SMS og MMS-meldinger og laste ned data via GPRS. Til dette kreves det selvsagt et SIM-kort, så du må rett og slett kjøpe et nytt abonnement, lære deg et nytt nummer og PIN-kode, men likevel kan Gizmondo ikke erstatte din mobiltelefon – fordi stemmekommunikasjon ikke støttes. Det er ikke akkurat noe elegant løsning, og for å være helt ærlig – får noen virkelig bruk for disse meldingsfunksjonene?

Kanskje mer aktuelt blir det å benytte maskinen som en mediespiller – den kan tross alt spille av både musikk og filmklipp. I og med at den støtter SD-kort, kan du stappe den full av medieinnhold. Filene kategoriseres av Gizmondoen, og avspillingen fungerer utmerket. Men skjermen, med oppløsning på 320x240 piksler, er ikke akkurat verdens største – og følgelig blir opplevelsen mindre imponerende enn å se film på for eksempel en PSP.

Ved avspilling brukes de fire knappene til høyre for skjermen som avspillingskontroller. De er da også ganske tydelig merket med stopp, play- og skippetegn.

Her er Gizmondo


Uansett hvor i menyene du befinner deg, brukes den høyre skulderknappen som en snarvei til en meny med ekstrafunksjoner.

GPS-funksjonaliteten er en annen mulighet med Gizmondo som vi var spent på. Det viser seg likevel at GPS-baserte tjenester til Gizmondo ikke støttes i Norge per i dag, så der var det ikke mye vi fikk testet. Det er likevel åpent for en del spennende konsepter, for eksempel spill som bruker GPS-posisjonering for å finne andre deltakere. Vi kommer tilbake til dette.

Grei navigering

Menysystemet Gizmondo benytter seg av er utviklet av et svensk designselskap, og er definitivt lettfattelig og brukervennlig. Hovedmenyen lar deg velge mellom spill, musikk, beskjeder, film, kamera, kontakter, applikasjoner og innstillinger, og det er ikke vanskelig å finne frem til ønskede menyvalg. Litt mer kronglete er det å taste inn SMS-meldinger, da dette foregår via et noe merkelig system som ikke helt har røtter i logikken.

Så et par ord om kameraet – det tar bilder i VGA-oppløsning, altså på nivå tilsvarende dagens billigste mobiltelefoner. Og bildenes kvalitet er deretter – du kan godt sende dem som MMS-bilder eller via Blueooth til en PC, men mye nytte får du ikke ut av dem.

Vårt totalinntrykk av maskinvaren er altså at den prøver å få til mye på en gang, men ingenting gjøres skikkelig. Greit, du kan knipse litt bilder, sende meldinger og kanskje høre på musikk, men de fleste moderne mobiltelefoner gjør alt dette bedre.

Her er Gizmondo


Spill er viktigst

Det som gjenstår er spill. Grafikkvaliteten på titlene vi har prøvd er ikke dårlig – kanskje på nivå med Nintendo DS. Det mest imponerende spillet, rent grafisk, av de vi har prøvd, er Richard Burns Rally – og kvaliteten kan løst sammenlignes med den første PlayStation-maskinen, men med skarpere teksturer.

Og det føles temmelig bra å spille på Gizmondo, det er det ingen tvil om. Problemet er det samme som med andre, mindre kjente konsoller. For få bra, solide spilltitler som tiltrekker seg kjøpere. Uten støtte fra store spillstudioer og virkelig interessante spill kan ingen klare seg, uansett hvor mange teknologier maskinvaren støtter.

Så la oss være ærlige. Gizmondo koster rundt 2.300 kroner, ca. det samme som en PSP. Hvilken av dem har du mest lyst på? Svaret er vel ganske innlysende for de fleste.

Gizmondo kjemper en tøff kamp per i dag, og det er strengt tatt vanskelig å anbefale den per i dag. Men vi følger med – og håper ting går oppover.

Klikk her for flere bilder av Gizmondo!