<strong><b>UNIKT OPERATIVSYSTEM:</strong></b> Jolla Tablet kjører Sailfish OS, det eneste europeiskproduserte operativsystemet for mobile enheter. Foto: KIRSTI ØSTVANG
UNIKT OPERATIVSYSTEM: Jolla Tablet kjører Sailfish OS, det eneste europeiskproduserte operativsystemet for mobile enheter. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer

Her er et finsk, folkefinansiert nettbrett

Jolla Tablet er annerledes, sikkert og ikke minst billig.

Publisert
Sist oppdatert

Du skal være ganske opptatt av teknologi for å ha hørt om Jolla.

Jolla er et selskap grunnlagt av tidligere Nokia-ansatte knyttet til utviklingen av operativsystemet Meego, som den finske mobilprodusenten droppet da de inngikk samarbeid med Microsoft om Windows Phone.

Utviklerne bak Meego ville at det skulle leve videre og startet dermed sitt eget selskap, og døpte om Meego til Sailfish OS.

LES OGSÅ: Meego gjenoppstår som Jolla

Folkefinansiert

I fjor var de klare med den første Jolla-telefonen, og nå er de også på banen med et nettbrett, Jolla Tablet.

For å finansere nettbrettet, vendte Jolla seg til folkefinansierings-nettstedet Indiegogo, med stor suksess. Målet var å få inn 380.000 dollar, men de endte til slutt opp med 2,2 millioner dollar.

<strong><b>UTTALES YOL-LA:</strong></b> Finsk selskap med finskklingende navn. Foto: KIRSTI ØSTVANG
UTTALES YOL-LA: Finsk selskap med finskklingende navn. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer

LES OGSÅ: Billig og vanntett fra Sony

Rålekkert brukergrensesnitt

På årets Mobile World Congress fikk vi anledning til å ta en nærmere titt på Jolla Tablet, som byr på en ganske annerledes brukeropplevelse enn vi er vant med fra iPad og Android-nettbrett.

Operativsystemet, Sailfish OS, som for øvrig er åpen kildekode, er laget for at du skal kontrollere det kun ved fingerbevegelser. Det er ingen knapper på skjermen, og du må hente opp ulike menyer, funksjoner og apper ved å dra fingeren i ulike retninger.

- Her får du alle dine kjørene apper i én og samme visning. Så kan du se alt som skjer, men ha muligheten til å bytte mellom apper.

Det ser svært elegant ut, nesten litt science fiction, selv om vi tror det krever en del tilvenning å bli komfortabel med.

 

Hva med apper? Sailfish OS lar deg faktisk kjøre Android-apper, så det burde ikke være noe problem. Du kan riktignok ikke laste dem ned fra Google Play, i stedet må du hente dem fra Jollas egen butikk eller tredjepartsalternativer.

- Veldig sikkert

Ellers er et av Jollas andre salgsargumenter at Sailfish OS er løsningen for deg som er opptatt av personvern.

På Mobile World Congress understrekte Jolla-grunnlegger Marc Dillon at om du velger deres operativsystem, forblir dine private data private, i motsetning til Android, "som er laget for å selge brukernes data", sa Dillon.

Les mer om det hos Engadget.

<strong><b>SLANK OG LEKKER:</strong></b> Jolla Tablet har en enkel, men pen design. Foto: KIRSTI ØSTVANG
SLANK OG LEKKER: Jolla Tablet har en enkel, men pen design. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer

<strong><b>RUND I KANTENE:</strong></b> Med en liten logo på siden. Foto: KIRSTI ØSTVANG
RUND I KANTENE: Med en liten logo på siden. Foto: KIRSTI ØSTVANG Vis mer

SE VIDEO: Slik fungerer Samsung Galaxy S6 Edge

Tekniske spesifikasjoner

Hva gjelder maskinvare er Jolla Tablet helt på nivå på lignende nettbrett.

Det har en 7,85 tommers skjerm med oppløsning på 2048x1536 punkter, en 1,8GHz 64-biters Intel Atom-prosessor, 2GB RAM, 32 eller 64GB lagringsplass, støtte for minnekort på opptil 128GB, et 5MP-kamera bak og et 2MP-kamera foran. Batteriet har en kapasitet på 4450mAh.

Jolla Tablet skal etter planen slippes på markedet i juni. Forventet utsalgspris blir 249 dollar, rundt 1.900 kroner, for 32GB-utgaven og 299 dollar, nesten 2.300 kroner, for 64GB-utgaven.

Flere nyheter fra mobilmessen i Barcelona.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer