Xbox Series X

Her er den nye Xbox-en

Xbox Series X kommer neste år og skal være i stand til å levere 8K-oppløsning.

Microsoft har lansert den neste Xbox-konsollen. Xbox Series X er selskapets kraftigste spillkonsollnoensinne - den blir lansert før julen 2020. Vis mer

Microsoft overrasket en hel spillverden med avdukingen av den nye Xbox-konsollen i natt norsk tid. Konsollen, som frem til da hadde gått under kodenavnet «Xbox Scarlett», er nå offisiell som Xbox Series X – den kommer i salg før julen neste år. Pris er ukjent, og den får du nok ikke vite før nærmere lansering.

I en trailer har Microsoft også avslørt designet til Xbox Series X, og spillkonsollen ser mer ut som en PC enn de tidligere Xbox-ene. Videoen viser Xbox Series X stående, men du kan også plassere den horisontalt.

XBOX SERIES X. Her er den nye spillkonsollen til Microsoft som lanseres før jul 2020. Den kan plasseres både liggende og stående. Foto: Microsoft
XBOX SERIES X. Her er den nye spillkonsollen til Microsoft som lanseres før jul 2020. Den kan plasseres både liggende og stående. Foto: Microsoft Vis mer

Ellers må designet sies å være forholdsvis enkelt – i hvert fall av det som er avslørt. Fremsiden er enkel og elegant med en på-knapp i form av en Xbox-logo, et diskdrev og en liten knapp som mater ut Blu-ray-disken. En stor vifte på toppen av konsollen skyter varm luft ut.

Under et intervju med GameSpot sier Xbox-topp Phil Spencer at designet handler om at konsollen skal «forsvinne» i TV-benken din, og den skal være like stillegående som Xbox One X.

– Det er alltid litt spenning mellom design, akustikk, kjøling og funksjonen til konsollen, og vi kommer ikke til å inngå kompromiss funksjonsmessig. Jeg er bare imponert over designet de leverte, sier Spencer til nettstedet.

Series X?

Ikke bare er designet oppsiktsvekkende i konsollbransjen, også navnet, Xbox Series X, har fått spillere til å løfte på det ene øyenbrynet. Spencer har tidligere uttalt at det for øyeblikket ikke er planer om flere Xbox-konsoller den kommende generasjonen, men bruken av Series tyder at flere modeller er på vei.

Xbox-sjefen ønsket ikke å diskutere det i detalj med GameSpot, men fortalte at navnet på en måte er designet med flere tilskudd i tankene.

Ny spillkontroller

Xbox One Wireless Controller er kjent for å være blant de beste på markedet, og det ser ut som at Microsoft er såpass fornøyd med den at de ikke gjør store forandringer med den nye spillkontrolleren til Xbox Series X. De er så å si identiske, men nykommeren har en dele-knapp og en oppdatert d-pad, retningspute. Den nye d-pad-en ser ut til å være en blanding mellom den på Xbox One Wireless Controller og den dyrere Elite-modellen.

Den nye spillkontrolleren til Microsoft. Foto: Microsoft
Den nye spillkontrolleren til Microsoft. Foto: Microsoft Vis mer

Series X-kontrolleren er også litt mindre, bekrefter Spencer overfor GameSpot.

Hva kompatibilitet gjelder, vil du kunne bruke Xbox One-kontrolleren din på Xbox Series X, og du kan bruke Series X-kontrolleren på Xbox One og Windows 10-PC-er. Faktisk vil alt tilbehør for Xbox One være kompatibel med den nye spillkonsollen.

Maskinvare

Microsoft bekrefter at Xbox Series X vil drives av en spesialtilpasset prosessor basert på AMDs Zen 2 og Radeon RDNA-arkitektur. Grafikkdetaljene har vi ikke i detalj, men ifølge Spencer er ytelsene åtte ganger grafikkytelsen til Xbox One og det dobbelte av Xbox One X.

Den nye konsollgenerasjonen markerer også slutten på harddiskene, altså de gamle snurrediskene. Xbox Series X vil ha en NVMe-SSD, samme type som sitter i MacBook Pro-ene, med lovnader om å forkorte lastetidene betraktelig.

I en pressemelding skriver Microsoft at Xbox Series X er kraftig nok til å levere 4K-oppløsning ved 60 bilder i sekundet, med muligheten til opptil 120 bilder per sekund, men skal også være i stand til å levere 8K. Ellers kan vi nevne at konsollen vil ha støtte for Variable Refresh Rate (VRR).

Hva med spill?

Det er allerede kjent at «Halo Infinite» er et av spillene som kommer til Xbox Series X, og i natt viste Microsoft også en trailer til «Senua's Saga: Hellblade II», som er oppfølgeren til det kritikerroste «Hellblade: Senua' Sacrifice» fra 2017.

Ellers er det naturlig å forvente flere nye spill i Microsofts egne spillserier som «Forza» og «Gears of War», i tillegg til nyheter fra spillselskaper som Activision, Ubisoft og Electronic Arts.

Uansett vil du ha nok av spill å velge mellom. Xbox Series X har støtte for fire generasjoner med Xbox-konsoller. Så alle spillene som fungerer på Xbox One, det inkluderer spill til originale Xbox og Xbox 360.