Det er ikke nødvendigvis de dyreste PC-ene som har best batterilevetid. Lenovoen i bakgrunnen koster for eksempel bare 3500 kroner, og er den nest seigeste vi har testet fra mellomsegmentet i høst.
Det er ikke nødvendigvis de dyreste PC-ene som har best batterilevetid. Lenovoen i bakgrunnen koster for eksempel bare 3500 kroner, og er den nest seigeste vi har testet fra mellomsegmentet i høst.Vis mer

Her er de seigeste PC-ene

Høstens PC-tester under lupen: Batterilevetid.

DinSide Data er blant redaksjonene som tester flest PC-er i løpet av et år, og bare siden september har vi testet 14 modeller. Halvparten av dem er fra det populære mellom-segmentet, som domineres av 15,6-tommere, mens resten er mindre PC-er, typisk 13,3-14-tommere.

Her får du oversikten over alle PC-testene

Batteritest står sentralt

I alle testene måler vi blant annet hvor lenge vi kan bruke maskinene på batteridrift. Testen kjøres i to omganger, og vi benytter egenutviklet programvare til formålet. Først måler vi hvor god levetid vi får med minimal belastning på PC-en, dvs med standard innstillinger og koblet til trådløst nettverk.

Deretter lades batteriet på nytt, for deretter å bli satt på ordentlig prøve: Kontinuerlig videoavspilling av et klipp i HD-oppløsning (720P) gjennom Windows Media Player. For at alle PC-er skal bli testet likt, er det samme videoklipp som benyttes hver gang. Har du Windows 7 har du klippet liggende på PC-en allerede, det heter Dyreliv.wmv og du finner det i Vidoeo-biblioteket under Eksempelvideoer.

15,6-tommere

Først skal vi se på mellom-segmentet. I diagrammet under har vi tatt med testresultatene fra alle de sju PC-ene vi har testet siden september:

Her er de seigeste PC-ene


Som du ser er det Dell XPS 15Z som har den klart beste levetiden av de vi har testet i høst, med 6,7 timer uten belastning, og 4,3 timer med kontinuerlig videoavspilling. Dette er en relativt kostbar PC, men allerede på andreplass kommer en PC som kostet rundt 3500 kroner da vi testet den, Lenovo Thinkpad Edge E520, med 6 timers levetid uten belastning, og 4,2 timer ved videoavspilling. Imponerende!

Artikkelen fortsetter under annonsen

13,3-14-tommere

De mindre modellene har også mindre skjermer, og det er langt vanligere å finne seiglivede batterier her, til tross for at den genelle ytelsen ofte er like god som på de større modellene. Her finner vi også PC-er av typen Ultrabooks, som er maskiner uten harddisk og optisk drev, og spesielt strømsparende prosessorer. Acer S3 og Asus UX31 er representanter for disse, men ingen av dem kan hamle opp med Panasonic CF-53, som kan skilte med 12,5 timer levetid uten belastning, og 6,25 timer med kontinuerlig videoavspilling. Nå er det en helt spesiell PC på de fleste områder, og beregnet for tøff behandling ute i felten.

Her er de seigeste PC-ene


Av de "normale" modellene er det Dell Vostro V131 som hadde den klart beste batterilevetiden, med 10,25 timer uten belastning, og 6 timer med kontinuerlig videoavspilling. Nok en gang skiller Dell seg ut positivt hva gjelder batterilevetid, altså.

Snart flere tester

Jula nærmer seg, og de neste dagene blir viet til oppsummeringer og kjøpetips, men vi kommer sterkt tilbake med nye PC-tester på nyåret. Mange nye Ultrabooks er annonsert, og dette er en spesielt spennende kategori å følge framover.

Det kommer også mange prissammenligninger i det nye året.

Vi har testet over 40 bærbare datamaskiner i år.
Her får du oversikten.