Her er de 8 bærbare PC-ene

Konkurransen er tett i dette prisleiet - hva skal man velge?

Konkurransen og tilgjengelige tekniske løsninger gjør at det ikke er noe stort slingringsmonn når man skal konstruere en PC som skal kunne selges under et visst prisnivå og med en kurant ytelse. Det er bare to produsenter av prosessorer, og en håndfull produsenter av andre nøkkelkomponenter.

Det gjør det både enklere og vanskeligere å velge. Enklere fordi forskjellen uansett ikke blir så stor om man kjøper det ene eller det andre. Vanskeligere fordi det er mange nesten like maskiner til samme pris, og jo flere muligheter, jo vanskeligere blir det å velge.

Hvor er forskjellene?

For å skape forskjeller innen en prisramme må produsentene velge kraftigere utgaver av visse komponenter, men da må man knipe på andre. Velger du en kraftigere prosessor må du nøye deg med en mindre harddisk, eller omvendt.

Da biir det opp til brukeren å velge det som er viktigst i utgangspunktet. Hvis man tenker på å oppgradere maskinen senere er det ikke noe problem å bytte harddisk og sette i mer minne. Det er derimot langt mer vrient å bytte prosessor og grafikkløsning, for ikke å snakke om større skjerm.

Hva skal maskinen brukes til?

Noen vil ha en lettest mulig maskin, siden de flytter den mye og reiser kollektivt. Andre foretrekker en større maskin, siden de sjelden flytter den, eller bruker egen bil til transport.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vi har gjort vårt utvalg midt på treet, vi snakker om 15-tommere som i de senere år etter at bredskjermene kom har vokst til typiske 15,6 tommer.

Vi har gjort ett unntak, da en av butikkene tilbyr en maskin med 17-tommers skjerm i samme prisklasse og med like gode øvrige spesifikasjoner som de mindre maskinene.

Oversikten

I tabellen under har vi samlet de viktigste spesifikasjonene til maskinene. Vi har med vilje utelatt det som er felles for alle, som DVD-brenner og trådløst nett.

Se stor utgave Foto: Brynjulf Blix
Se stor utgave Foto: Brynjulf Blix Vis mer


Prisene ligger stort sett tett oppunder 6000 kroner, med et par unntak som har lagt seg noen hundrelapper lavere.

Alle maskinene var lagervare da vi laget denne oversikten. Hvor lenge dette vil vare er det umulig for oss å forutsi.

Her er maskinene - alfabetisk

Det er svært tett, så det er unødvendig å rangere maskinene, selv om vi har funnet vår favoritt. Under følger en liten kommentar om hver maskin:

 Foto: Produsenten
Foto: Produsenten Vis merDustinHome - Acer Aspire 5741g

Denne maskinen er midt på treet, med litt mindre harddisk enn de fleste andre, og en USB-port mindre. Forøvrig en helt kurant maskin fra Acer.

 Foto: Produsenten
Foto: Produsenten Vis merElkjøp - Packard Bell easynote tm81

Denne maskinen har prosessor fra AMD, noe som betyr noe høyere strømforbruk og dermed lavere batteritid. Men ytelsen og øvrige spesifikasjoner er helt kurant.

 Foto: Produsenten
Foto: Produsenten Vis merElprice - Acer Aspire 5741g

Dette er en kraftig maskin med raskere prosessor enn snittet. Men den leveres med et mindre batteri og har ellers ikke noe annet å by på som kan matche prosessoren.

 Foto: Produsenten
Foto: Produsenten Vis merExpert - hp DV6-2133

 Foto: Produsenten
Foto: Produsenten Vis mer

Denne maskinen er den meste velutstyrte når det kommer til muligheter for tilkobling til ekstrautstyr. Med både eSATA, FireWire og ExpressCard kan den tilpasses bruksområder der de andre må melde pass. Prosessoren er ikke like heftig, men likevel kurant.Komplett hp G72-a26

Dette er den største maskinen i sammenligningen, med høytoppløselig 17,3-tommers skjerm. Spesifikasjonene ellers er kurante, og maskinen gir en god arbeidsflate med bare litt høyere vekt enn de andre.

 Foto: Produsenten
Foto: Produsenten Vis merNetonNet - Packard Bell easynote- tj75

Her finner vi både den største harddisken og den raskeste prosessortypen. Maskinen er ellers velutstyrt på alle måter, selv om den ikke er like fleksibel som maskinen fra Expert.

 Foto: Produsenten
Foto: Produsenten Vis merNetshop - Acer Aspire 5741z

Igjen en maskin fra Acer, med helt kurante spesifikasjoner. Dette er den eneste maskinen i sammenligningen som kommer med Bluetooth ferdig installert.

 Foto: Produsenten
Foto: Produsenten Vis merSiba - hp G62-A34

HP-maskinen fra Siba har rask harddisk, men bare 100 Mbit nettverk. Den scorer på å være den letteste i denne sammenligningen, 800 gram lettere enn tungvekteren fra Komplett.

Her er de 8 bærbare PC-ene


Vårt valg

Vi har valgt ut maskinen fra Netonnet som vår anbefaling, på grunn av prosessoren og harddisken som begge skiller seg fordelaktig ut.

Maskinen forøvig har ingen spesielle mangler som vi har reagert på.

 Foto: Produsenten
Foto: Produsenten Vis mer


Som et alternativ vil vi trekke fram maskinen fra Komplett, som har størst skjerm og høyest oppløsning.

For bildebehandling, video og bruk av mange programmer samtidig er dette en stor fordel.

Andre alternativer?

Husk at alle disse butikkene har mange andre modeller, både i samme prisklasse, over og under. Mange har også sammenligningsverktøy slik at du kan vurdere vår utvalgte maskin mot andre i sortimentet.

Det finnes selvsagt også andre nettbutikker, vårt utvalg er basert på stikkprøver, vi får ikke tatt med alle.

Mange kjører også kampanjer i forbindelse med skolestart, det kan det være verdt å sjekke ut.