Her er bredbåndsalternativet for bygda

Får du ikke internett med kabel, fiber eller ADSL? Da kan en parabolantenne være løsningen.

parabolic antenna on the background of sky and clouds Foto: Colourbox
parabolic antenna on the background of sky and clouds Foto: Colourbox Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bredbåndsteknologien utvikles hele tiden. Det satset tungt på fiber fra flere leverandører, og kabelinternettet går også en lysere tid i møte.

En teknologi vi ikke har hørt mye fra de siste årene er bredbånd via parabol. Teknologien var attraktiv for hyttebruk og for dem som bodde i grisgrendte strøk uten ADSL, fiber eller kabel tilgjengelig.

Da det ble lansert var det imidlertid dyrt og upraktisk. Du fikk nemlig kun lastet ned via parabolen. Opplasting måtte foregå over for eksempel en ISDN-linje.

Les også: Get tester elleville hastigheter

Begge veier

Men nå har ting skjedd også på denne fronten, selv om det kanskje ikke er veldig godt kjent i Norge.

I slutten av 2010 ble en ny satelitt sendt ut i rommet, og ligger nå i posisjonen 9 grader øst. I Norge finner man signalene rundt 180 grader, altså sørover.

Denne satelitten kan både sende og ta imot internettforespørsler. Det er i seg selv ikke nytt, selskapet Tiscali kunne tilby det samme for 11 år siden, men med langt lavere hastigheter.

Systemet har fått det megetsigende navnet "Tooway", og forhandles også i Norge. Det er Eutelsat som står bak tjenesten.

I Norge er kundeporteføljen begrenset, men de understreker at de ikke har reklamert noe særlig for tjenesten ennå.

Høy fart, men lav respons

Nettstedet PC Advisor har testet Tooway, og er i det store og hele fornøyd med løsningen.

Tooway oppgir en topphastighet på 20 Mbps ned, og seks Mbps opp. De faktiske hastigheten ned ble målt til 8 Mbps og opplastingsfarten ble klokket inn til 3 Mbps.

Selv om de altså ikke nådde toppfarten er det en respektabel hastighet, men utfordringen er responstiden, eller ping-tiden som det også kalles.

Samtidig som de testet Tooway, testet de også vanlig ADSL. Ping-tiden med ADSL ble målt til gjennomsnittlig 38 ms, et helt greit resultat.

Ikke streamingvennlig?

Med Tooway havnet ping-tiden på 797 ms. Dette er langt over hva som er normalt ved bruk av mer tradisjonelle bredbåndsvarianter, og vil gjøre at nettet virker tregere enn det egentlig er.

– Responstiden vil variere etter hvor godt antennen er stilt inn, og hvordan været er. Gjennomsnittlig ligger den mellom 700 og 800 millisekunder, sier Jose Manuel Gomez Garrido, daglig leder i Tooway-tjenesteleverandøren Intersat til DinSide.

Så treg er ping-tiden at du ifølge PC Advisor kan få problemer med å streame innhold, som for eksempel filmer via Netflix. Årsaken er at det tar såpass lang tid før Netflix får beskjed om at det er en internettforbindelse, at de tror du ikke har internett i det hele tatt.

Du kan også få problemer med online-spilling av samme grunn. Det samme kan nok også sies om Skype.

Les også: Hun kunne ikke få bredbånd, men selskapet skulle likevel ha betalt

Eneste utvei?

Men alt dette har lite å si dersom det er eneste muligheten du har til å komme deg på nett. Selvfølgelig hadde det vært fint med en 30/30-linje via fiber, med 20 ms ping-tid, men vårt utgangspunkt for denne saken var altså at du ikke kan få dette, eller andre konvensjonelle internettforbindelser.

Alternativet er da mobilt bredbånd, men ikke alle får god nok dekning med mobilt bredbånd.

Derfor er kanskje ikke dette det beste, men det eneste alternativet for mange nordmenn. Den klare fordelen er at så lenge du har fri sikt mot himmelen i sørlig retning, så får du internett.

Ikke så dyrt som før

Positivt er det også at prisen for bredbånd via parabol er langt lavere nå enn det den var før. Hos en leverandør kom nemlig prisen opp i 75.000 kroner over to år.

Nå er prisene blitt mer spiselige.

For 699 kroner i måneden får du laste opp og ned så mye du vil, ifølge prislisten på Intersats hjemmesider.

Kan du leve med mengdebegrensninger kan du fort spare noen hundrelapper, noe som sikkert er aktuelt for bruk på hytten.

Les også: Dette får du for én gigabyte

I tillegg kommer parabolutstyret, med en engangspris på 4.500 kroner, samt en aktiveringsavgift på 300 kroner.

For å sammenligne får du noenlunde tilsvarende hastighet for 479 kroner måneden fra Get (30/5), eller 299 fra NextGenTel (20/1).

Ice kan du få for 299, men da med en mengdebegrensning på 8 GB. Hastigheten vil også være lavere (maksimalt 9/3) siden det er mobilt bredbånd, i tillegg til at du er avhengig av optimal dekning for å nå makshastighetene.

Men lavere priser hjelper lite om tjenestene ikke er tilgjengelige der du trenger det.

DinSide vil komme tilbake med en test av Tooway om ikke så altfor lenge.