Her er Apple-nyhetene

Macworld Expo åpnet dørene i dag, og her er nyhetene fra årets åpningstale.

I det som sannsynligvis blir den aller siste MacWorld Expo mangler selve hovedpersonen, Steve Jobs. Apple-sjefen er syk, og erstattes av en annen toppsjef i Apple, Phil Schiller, under åpningstalen.

Helt DRM-fritt i løpet av første kvartal

På forhånd ble det spekulert i både en ny Mac Mini, et nytt operativsystem (Snow Leopard) og ikke minst iTunes uten DRM.

Sistnevnte kom som bestilt, for i løpet av første kvartal vil alle de 10 millioner sangene i verdens desiderte største og mest brukte filbaserte platebutikk være uten den forhatte kopibeskyttelsen. Allerede fra i dag av vil nærmere 8 millioner sanger være DRM-frie.

Musikken, som tidligere har kostet 99 cent pr låt, vil heretter ha priser på mellom 69 cent til 1,29 dollar. Norske priser er foreløpig ikke kjent.

Nytt er også at musikken kan lastes ned direkte til iPhone via 3G. Tidligere var det kun mulig å gjøre dette via WLAN.

Ny Macbook Pro med 8 timers batterilevetid

Men før iTunes-nyhetene kom, rakk Apple å presentere en ny 17" Macbook Pro (bærbar datamaskin), som i følge Schiller skal være den letteste og tynneste bærbare datamaskinen med 17" skjerm. Målgruppen er forbrukermarkedet og studenter.

Blant nyhetene var en 17" Macbook. (Foto: Engadget)
Blant nyhetene var en 17" Macbook. (Foto: Engadget) Vis mer


Skjermen har full HD-oppløsning (1920 x 1200 piksler), 700:1 i kontrast og skal ha 60% bedre fargegjengivelse enn tidligere modeller. Overraskende for mange kanskje er det at skjermen er matt. Blank skjerm er også mulig, mot et tillegg i prisen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det mest oppsiktsvekkende er imidlertid at batterilevetiden skal være hele 8 timer, og at batteriet er integrert. Det betyr at det ikke kan byttes uten videre, men Apple lover at det skal tåle minst 1000 ladinger.

Batteriet skal være 40% større enn på tidligere modeller, men veier det samme.

For øvrig er maskinen utstyrt med en Core 2 Duo-prosessor på 2,66 GHz, 4 GB RAM og 320 GB harddisk. Maskinen får en pris på 2799 dollar når den kommer i butikkene mot slutten av januar.

Ny iWork og iLife

Kontorpakken iWork kommer i ny utgave, og den største nyheten her er at den også kommer i online-utgave. Du kan altså redigere dokumenter, presentasjoner og regneark direkte i nettleseren, ikke ulikt mulighetene Google allerede tilbyr gjennom Google Docs.

Mer interessant er muligens iLife 2009, som byr på nye versjoner av de tre programmene Garage Band, iMovie og iPhoto.

iPhoto 09 introduserer nye måter å organisere bildesamlingen din på, blant annet etter personer som er avbildet. Det spesielle er at iPhoto har en innebygd algoritme som finner og gjenkjenner ansikter automatisk. Ved første gangs indeksering blir du bedt om å bekrefte eller avkrefte at det er riktig vedkommende som er avbildet.

iPhoto støtter nå også såkalt geotagging. Nye kameramodeller fra Nikon og mobiltelefoner har innebygd GPS, og informasjon om bredde- og lengdegrad kan bakes inn i bildet. iPhoto kan deretter sortere bildene geografisk. Denne informasjonen kan også legges inn manuelt.

Nye iPhoto støtte også publisering av bilder til Facebook og Flickr.

Den nye versjonen av iMovie har blant annet innebygd støtte for bildestabilisering. Hvis du var ustø på hånden da du gjorde opptaket, sørger iMovie for å "roe" bildet i redigeringen. I tillegg byr programmet på mange nye effekter, og forhåndsvisning og komprimering i sanntid.

Garage Band 09 skal gjøre det enklere enn noen sinne å lære å spille gitar og piano. Her har Apple blant annet bakt inn tips fra John Fogerty, Sting og flere andre kjente artister. Du kan laste ned flere leksjoner, prisen skal være 4.99 dollar pr stk.

Alt i en pakke

En ny pakke kalt Mac Box Set inkluderer operativsystemet (Leopard) samt iLife og iWork, og vil koste 169 dollar. Alle nye Mac'er blir solgt med den nye iLife-pakken installert.

(Kilde: Engadget)