<B>STOLT FAR:</B> Amazon-sjef Jeff Bezos med rykende ferske Fire - et nettbrett som bør gi både Apple, Samsung og andre ørlite nerver. Foto: Engadget
STOLT FAR: Amazon-sjef Jeff Bezos med rykende ferske Fire - et nettbrett som bør gi både Apple, Samsung og andre ørlite nerver. Foto: EngadgetVis mer

Her er Amazon Kindle Fire

Blir du overrasket hvis vi sier at nettbrettet kjører Android? Sannsynligvis ikke. Men prisen overrasker nok mange.

Markedet for Android-baserte nettbrett begynner nå å bli så glovarmt at potensielle nye aktører risikerer å brenne seg kraftig hvis ikke de gjør så å si alt riktig. I dag fikk det raskt voksende operativsystemet enda et medlem, og det kommer ikke fra hvem som helst.

På en pressekonferanse i New York har selveste Amazon, den gigantiske nettbutikken som begynte med nettbøker, men som nå selger alt fra mobiltelefoner til klær til musikkinstrumenter, endelig lansert Kindle Fire. Det er et nettbrett som, i det minste på papiret, bør gjøre et visst inntrykk både på andre Android-produsenter og på den desiderte markedslederen - Apple.

Svært beskjeden pris

Kindle Fire vil i USA koste så lite som 199 dollar (rundt 1.150 kroner), noe som er betydelig rimeligere enn hva Apples iPad selges for i USA (499 dollar). Det kan Amazon gjøre fordi de vet de kan selge innhold fra resten av økosystemet til Fire-brukere, og heller enn å tjene gode penger på selve nettbrettet, har de tenkt å ta inn pengene via innholdstjenester.

Skjermstørrelsen er forøvrig langt mer beskjeden, men sju tommer er kanskje nok når det er en gigantisk innholdsleverandør som Amazon som distribuerer produktet. De har allerede hatt betydelig suksess med sitt lesebrett, som byr på langt mindre avansert teknologi enn Kindle Fire, og de er - som Apple - for lengst i gang med å bygge opp en omfattende infrastruktur bestående av blant annet e-bøker og streamingtjenester som serverer både filmer og musikk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

FLAMMENDE: Slik ser Amazon Fire ut mens en spiller spill. Foto: Engadget
FLAMMENDE: Slik ser Amazon Fire ut mens en spiller spill. Foto: Engadget Vis mer


Kindle Fire vil bare ha vanlig trådløsnettforbindelse, og altså ikke bli tilgjengelig med 3G. Den vil heller ikke ha kamera eller mikrofon, men vil på den annen side leveres med et 30 dagers prøveabonnement på Amazon Prime. Det er en medlems- og betalingstjeneste som blant annet tilbyr strømmet video og gratis frakt på fysiske produkter bestilt fra Amazons nettbutikk. Vekta oppgis til 413 gram, som er omtrent det samme som Samsungs første Galaxy Tab-nettbrett veide (også en sjutommer).

Skjermen har dessuten "gorillaglass", som gir ekstra beskyttelse mot støt og liknende, og ettersom den kjører Android støtter den naturligvis fleroppgavekjøring.

Hvor rask blir Fire?

Selv om Amazon har valgt Android som operativsystem for sitt nye nettbrett, blir det interessant å se hvor kraftig enheten er i praksis. Den er riktignok utstyrt med en tokjerneprosessor, som i utgangspunkt er lovende, men vi vet ikke noe om hastigheten. Vi vet heller ikke noe om skjermens oppløsning, eller hvor lyssterk den er.

Når det er sagt - Businessweek skal allerede ha prøvd et eksemplar, og de beskriver nettleseren som "lynrask". Det skyldes først og fremst Amazon Silk, en ny og angivelig svært rask måte å laste inn nettsider på mobile enhter.

Engadget skriver i sin live-dekning av pressekonferansen at Amazon har modifisert Android kraftig, og at det "ikke likner på Android i det hele tatt". En shopping-applikasjon som skal forenkle nettshopping på Amazon.com har også fått prominent plass på hjemskjermen (den kan dog brukeren fjerne hvis ønskelig).

Amazon har for lengst lansert egenutviklet app-butikk for Android, der det allerede finnes over 10.000 apper.

Kindle Fire kan forhåndsbestilles i dag, men sendes ikke før 15. november.

Tre nye Kindle-enheter

Den amerikanske bokgiganten benyttet også New York-pressekonferansen til å lansere en helt ny Kindle - Kindle Touch. Som navnet åpenbart avslører er det en e-bok-leser med berøringsfølsom skjerm. Den bruker fortsatt såkalt elektronisk blekk til å tegne opp sidene på skjermen, noe som blant annet muliggjør svært lang batteritid, men det fysiske tastaturet er nå helt borte. Batteritiden skal ha blitt enda bedre på Touch-utgaven, som dessuten er mindre, lettere og har et enda enklere brukergrensesnitt enn på forrge utgave.

Kindle Touch kommer i to utgaver, én med kun trådløsforbindelse, og en med både wlan og 3G. Førstnevnte koster så lite som 99 dollar (rundt 570 kroner før frakt og moms), mens 3G-utgaven vil ligge på 149 dollar (cirka 855 kroner).

Ikke nok med det: Amazon-sjef Jeff Bezo viste også fram en enda mindre og forbedret utgave av foregående Kindle, det vil si den med fysiske knapper. Tastaturet er riktignok borte, men den har beholdt noen navigasjonsknapper helt nederst på enheten. Kindle vil koste usle $79 dollar (450 kroner) i reklamefinansiert utgave (se nederst i artikkelen for mer info!).

Alle tre modellene kan forhåndsbestilles fra og med i dag, men vil ikke bli sendt ut før 21. novemeber.

OPPDATERT: Det ser ut til at Amazon kjører en begrenset lansering, der bare amerikanske adresser har anledning til å forhåndsbestille tre av de fire nye enhetene. Den rimeligste Kindle-modellen kan derimot bestilles av nordmenn, men ettersom vi ikke får nyte godt av den reklamefinansierte modellen til $79, må vi ut med $109 (rundt 640 kroner før moms og frakt er lagt til).

Bildene fra Engadget.com er gjengitt med tillatelse.