Hemmeligheten bak alle Windows 7-lekkasjene

Stadig hører vi om nye såkalte "builds" som dukker opp på piratfora på nettet. Har Microsoft selv en finger med i spillet? Vi spurte Windows-direktøren.

Det siste halvåret har til de grader stått i Windows 7 sitt tegn, og både MacOS og kanskje mest av alt Windows Vista, har havnet i skyggen. Entusiasmen rundt produktet, som fortsatt er minst et halvår unna ferdigstillelse, har vært forbausende stor - både blant betatestere og media.

Windows 7 framstår rett og slett som et gjennomarbeidet og solid produkt allerede nå, og Microsoft har tilsynelatende lært av alle feilene som ble begått under utviklingen av Windows Vista.

Ekstrem interesse

Siden de første pre-beta-versjonene i fjor høst har operativsystemet toppet listene over de mest populære objektene blant ivrige fildelere på Internett. Og hver gang det dukker opp en ny såkalt "build", kaster media seg over nyheten.

Enkelte, for eksempel ZDNet, går heller ikke av veien for å teste disse ikke-offisielle, piratkopierte versjonene, og publisere resultatene på nettet. Det fører igjen til at tusenvis av bloggere og nettmagasiner verden over videreformidler ZDNets resultater, og hjelper dermed å holde temaet glovarmt, uke etter uke.

For et hottere produkt enn Windows 7 finnes knapt, det viser også våre egne lesertall. Folk er umettelige på Windows 7-saker, kan det virke som.

Har Microsoft en finger med i spillet?

John Henrik Andersen er Windows-direktør i Microsoft Foto: Microsoft
John Henrik Andersen er Windows-direktør i Microsoft Foto: Microsoft Vis mer


Det er imidlertid ingen som tjener like mye på positiv omtale som Microsoft selv, og det er nesten grunn til å mistenke at selskapet har en finger med i spillet, hver gang en ny "lekkasje" dukker opp på The Pirate Bay.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Microsoft er imidlertid krystallklare i sitt svar på påstanden.

- Helt seriøst: Det er ingen strategi fra vår side å lekke nye versjoner, forteller Windows-direktør John Henrik Andersen i Microsoft, til DinSide Data. - Vi har breddet distribusjonen vår, og det gir økt eksponering og risiko for lekkasjer, fortsetter han.

Andersen vil ikke fordele skyld, men forklarer at i økt distribusjon ligger at ikke bare utviklere, men også en spesiell gruppe kunder og maskinvareprodusenter mottar nye versjoner etter hvert som koden blir kompilert.

- Vi engasjerer nå blant annet et sett early adopter-kunder (EAP) som gjør seg klare til å rulle ut Windows 7 tidlig i sine virksomheter. Disse kundene får tilgang til det vi kaller "interim builds" (slik som 7048 og 7057). I tillegg får maskinvareprodusentene tilgang slik at de kan tilpasse maskiner og drivere til Windows 7. Konsekvensen av dette er at nye builds distribueres i større omfang nå og dette øker selvsagt sjansen for spredning, forteller han.

Men har Microsoft noe i mot at disse lekker til nettet, vil vi vite.

- Det er selvsagt hyggelig at det bidrar til interesse og positiv omtale, men det er som sagt ikke dette som er vårt mål med å distribuere til EAP-kunder, avslutter Andersen.

Les også:
Windows 7 RC kan være lekket