<strong>NYTT VALG:</strong> Skjermbildet er hentet fra installasjonen av Windows 10 build 15025. Her får man valget Windows 10 Cloud for første gang. Skjermdump: Softpedia
NYTT VALG: Skjermbildet er hentet fra installasjonen av Windows 10 build 15025. Her får man valget Windows 10 Cloud for første gang. Skjermdump: Softpedia Vis mer

Windows 10 Cloud

Helt ny Windows-utgave lekket til nettet

Microsoft: - Vi har ikke noe å si om saken.

Publisert

Microsoft har avslått å kommentere noe som helst om Cloud, en Windows 10-utgave som nylig fant veien til nettet via uoffisielle kanaler.

De siste dagene har flere nettsteder lastet ned, installert og publisert skjermbilder fra den nye Windows-utgaven, deriblant Neowin.net.

Kan ikke kjøre gamle programmer

Alt tyder på at den nye utgaven skiller seg fra de vanlige Windows-utgavene på ett viktig punkt: Den kan kun kjøre apper fra app-butikken Windows Store. Den kan med andre ord ikke uten videre kjøre klassiske Windows-programmer.

Ut fra skjermbildene vi har sett, skiller ikke brukergrensesnittet seg ut fra andre Windows 10-utgaver.

Synes du at du har hørt det før? Cloud kan i utgangspunktet minne mistenkelig om Windows RT - den nedstrippede utgaven av Windows 8 som var myntet på nettbrett. Operativystemet ble aldri noen stor suksess, og Microsoft la ned satsingen etter kort tid.

<strong>STOPPER GAMLE PROGRAMMER:</strong> Denne feilmeldingen dukker opp hvis man prøver å kjøre et klassisk Win32-program. Skjermdump: YouTube
STOPPER GAMLE PROGRAMMER: Denne feilmeldingen dukker opp hvis man prøver å kjøre et klassisk Win32-program. Skjermdump: YouTube Vis mer

Endelig modent?

Nå mener muligens Microsoft at tiden er mer moden for et operativsystem som frir seg fra tidligere Windows-generasjoner. Antallet apper i Windows Store er mangedoblet siden Windows RT-dagene.

Appene skalerer enklere til forskjellige skjermstørrelser og oppløsninger, i tillegg er den generelle sikkerheten langt bedre enn for klassiske Win32-programmer, hevder Microsoft.

Denne videoen, som nettstedet Neowin har lagt ut på YouTube, viser Windows 10 Cloud i praksis:


- Ny Google-konkurrent

ZDNet-journalisten Mary Jo Foley, som i en årrekke har jobbet tett på Microsoft, hevder at Cloud er Microsofts nye svar på ChromeOS, Googles minimalistiske operativsystem som kjører på Chromebooks - billige og enkle bærbare PC-er.

I ChromeOS foregår det meste av aktiviteten gjennom nettleseren Chrome, men nylig fikk operativsystemet også muligheter for å kjøre Android-apper. I så fall kan konkurranse fra en enkel Windows-utgave med nettleseren Edge og apper gi mening.

Samtidig er det viktig å understreke nok en gang at Microsoft ikke har sagt noe som helst om hva tanken bak Cloud skal være, og det er heller ikke sikkert at dagens grensesnitt blir det endelige.

Foley og flere andre kilder forventer at Microsoft kommer til å lette på sløret i april, når den store Windows 10-oppdateringen Creators Update rulles ut.

Les også:
Her faller Dropbox fullstendig igjennom
Denne mini-PC-en kjører Android. Vi har testet
Sjekk Microsofts superlekre, nye PC


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer