Helt ny ThinkPad-serie fra IBM

IBM lanserer en helt ny ThinkPad-serie i år, hvor all maskinvare skal passe sammen og enheter skal kunne flyttes fra en modell til en annen. Vi har vært på en meget tidlig presentasjon av produktene.

Tirsdag ble to av de tre kommende ThinkPad-maskinene presentert hos IBM på Kolbotn utenfor Oslo. David Nichols, som er verdensansvarlig for mobile enheter i IBM, sto for presentasjonen av produktene som egentlig ikke har lanseringsdato før 2. mai.

Kort fortalt, kjennetegnes den nye serien av det IBM betegner som små og lette maskiner, hvor alle modeller og enheter passer til hverandre og hvor brukervennligheten skal være stor.

To på markedet til sommeren

Dagens ThinkPad-familie består av fem modeller: 770, 390, 570, 240 og 600 (den mest populære ThinkPad-modellen på verdensbasis per i dag, i følge Nichols).

Nå ønsker IBM å forenkle brukeropplevelsen blant annet ved å begrense antall modeller og gjøre det mulig at alle de nye modellene og deres ekstrautstyr kan brukes om hverandre.

De to modellene som skal lanseres 2. mai har foreløpig fått betegnelsene ThinkPad All-in-One og ThinkPad Performance (bildet ovenfor).

ThinkPad All-in-One vil viderefører de beste egenskapene fra dagens 770 og 390, i følge Nichols. Denne modellen leveres med flere løsninger, hvor topputgaven skal ha en 15” aktiv TFT-skjerm med en oppløsning på 1280x1024 (SXGA) og den mest avanserte mobile Intel-prosessoren.

Dagens ThinkPad 600 vil bli gjenfødt i modellen ThinkPad Performance. Dagens 600-utgave har en 13” skjerm og veier rundt 2,3 kg. Nykommeren vil ha en 14” skjerm men likevel veie mindre enn dagens 13”, forteller Nichols.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Batterilevetiden forventes å bli rundt 3-3,5 timer for All-in-One og 3,5-4 timer for Performance, opplyser han.

ThinkPad All-in-One og ThinkPad Performance blir tilgjengelige på det norske markedet i midten av juni, men Nichols vil foreløpig ikke gi noen tips om prisene for de nye maskinene.

Liten og lett etterslenger

Sistemann ut på markedet i den nye ThinkPad-serien er modellen som foreløpig kalles ThinkPad Small & Light, og som skal bringe videre det beste fra dagens modeller 570 og 240. Lanseringsdatoen for Small & Light vil være en gang i september, men Nichols kan ikke gi noen foreløpig dato for når denne maskinen vil være på markedet.

Som All-in-One- og Performance-modellene, så kommer også Small & Light ut i flere utgaver og skal ha en skjerm som måler 12,1”.

Akkurat som Lego

Helt ny ThinkPad-serie fra IBM

Som sagt er et av hovedpoengene med den nye ThinkPad-serien at brukeropplevelsen skal forenkles. Diskettstasjoner, DVD-spillere og CD-ROM-spillere kan byttes fritt mellom modellene. Det samme gjelder for IBMs nye Mini-PCI lagringsenhet, batterier, dokkstasjon, portreplikator (se bildet) og andre enheter.

Maskinene er også bl.a. utstyrt med Bluetooth-muligheter (opptil 10 meters rekkevidde for opptil åtte enheter) og Ultraport-muligheter. Ultraporten er plassert slik at den er på toppen av skjermens kant når maskinen er åpen, slik at du enkelt kan plassere IBMs lille digitalkamera på toppen. Med kameralinsens 180-graders svingradius og med muligheter bl.a. for å ta stillbilder og video, kan dette oppsettet benyttes til videokonferanser, videresending av presentasjoner fra en tavle (eng. whiteboarding) og så videre.

Ny tastatur-design

En annen nyhet på de kommende ThinkPad-modellene, er at det nå er lagt inn knapper på tastaturet for volumkontroll (opp, ned og ”mute”). Disse knappene ligger opp mot det øvre, venstre hjørnet, ovenfor de vanlige tastene.

Rett til venstre for de tre små, grå volumtastene, har IBM nå lagt inn en ThinkPad-tast. Trykker du på denne, får opp et program som hjelper deg til å samle inn informasjon om maskinens system, samt som kan lenke deg direkte til informasjons- og hjelpesider på Internett hvis du er online.

I tillegg har IBM flyttet maskinenes av-og-på knapp opp på tastaturet, ovenfor de ordinære tastene, omtrent midt på maskinen i bredderetningen.

For å forenkle jobbing ved dårlige lysforhold, er de nye ThinkPad-maskinene også utstyrt med ThinkLight – et lite lys som sitter i overkanten av skjermen, og som skal lyse opp tastaturet når du trenger det.