Heller knotter enn mus!

Selv om skjermen er full av "knotter", så er det bare mulig å skru på en av gangen. I hvertfall når du bruker mus. Med denne USB "knotteboksen" kan du styre flere ting på en gang - med begge hender!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er ingen tvil om at de virtuelle instrumentene har revolusjonert musikkproduksjon i mange sammenhenger - fra proffer til den entusiastiske amatør i sitt hjemmestudio. I stedet for å kjøpe dyre tangentinstrumenter og lydmoduler kjøper du et program som kjører på PCen. Disse instrumentene kan både spilles fra et MIDI-keyboard og styres fra sequencerprogrammer - mulighetene er omfattende.

Mange virtuelle instrumenter kommer med en brukerflate på skjermen som ligner de gamle instrumentene, med knotter, spaker og brytere. Disse betjener du med musen og har direkte tilgang til de aller fleste funksjoner. Enkelt og oversiktlig.

Men når du har holdt på med dette en stund, savner du muligheten til å skru flere knotter på en gang. Ofte er det slik at to parametre påvirker hverandre, og da er det veldig fint å kunne skru på begge samtidig.

Også ved miksing i musikkprogrammer er det veldig praktisk på kunne balansere de forskjellige sporene ved å skru direlte på knotter.

Her kommer kontrollboksen inn i bildet!

UC-16 - full kontroll

Denne sølvgrå boksen er utstyrt med 16 skruknotter og 20 knapper. Skrukonttene styrer MIDI-kontrollparametre og knappene brukes til å velge minne og funksjoner under programmeringen.

image: Heller knotter enn mus!

image: Heller knotter enn mus!

Du har direkte tilgang til 4 minner ved å trykke på de 4 dedikerte knappene. Det er totalt 25 minneplasser, og disse kaller du opp ved å trykke Recall-knappen og ett eller to tall. Dermed kan du styre hele 400 parametre

I MIDI-systemet er det 128 kontrollnummer og 16 kanaler, og du kan fritt velge mellom disse på hver eneste skruknott. Dette er en forutsetning for å kunne bruke UC-16 til å styre General MIDI, hvor de samme funksjonene ligger på samme kontrollnummer, men hver lyd har sin egen kanal.

For eksempel kan Piano ligge på kanal 1, bass på 2 osv. men volum er alltid kontrollnummer 7 uansett kanal.

I bruk

Du kan koble til UC-16 enten med USB eller via MIDI-utgangen koblet til et MIDI-interface. Bruker du USB trenger du ingen strømforsyning, det er derimot nødvendig når du bare bruker MIDI-utgangen.

UC-16 kan dermed både brukes sammen med PC eller i et rent MIDI-miljø, for eksempel på scenen.

Vi koblet til USB, satte inn CDen og Windows XP fant de nødvendige filene helt uproblematisk.

Det er allerede programmert inn ferdige oppsett for forskjellige programmer, så det var enkelt å teste både virtuelle instrumenter og andre programmer, som f.eks Reason.

Hvordan MIDI-kontrollere håndteres, varierer sterkt mellom forskjellige programmer. Noen er svært enkle å sette opp, med en automatisk lærefunksjon hvor du bare behøver å velge parameter på skjermen, og så skru på den knotten du vil bruke. Andre programmer kan være mer omstendelige.

Konklusjon

Dette er en smart og praktisk boks, med akkurat de nødvendige funksjonene som brukere av virtuelle instrumenter trenger.

Prisen i Norge er beskjedne 1595 kroner inkl mva, da er den overkommelig også for mange hobbybrukere.

Norsk importør er Luthman Norge