Helgemoro:System Shock er tilbake

Husker du System Shock fra 1994? Et spill som istedenfor å fokusere på skyting, var en blanding av rollespill, action og oppgaveløsning. Et meget nyskapende konsept på den tiden, og snart kommer oppfølgeren.

Den originale utgaven av System Shock ble aldri noe stor kommersiell suksess. Spillet var muligens forut sin tid, men likevel er det i dag sett på som et av de mest originale og spennende spillene noensinne. Du kjempet mot en levende datamaskin: SHODAN, som nesten ødela verden i del 1. Nå kommer SHODAN tilbake, og du vil også møte en rekke andre fiender, samt utforske historien om hva som skjedde på forskningsromskipet Von Braun. Spillet legger stor vekt på bakgrunnsistorien og utvikling av rollefiguren, men samtidig får du også en dose skyting og løping rundt i korridorene.

Demo tilgjengelig

Vi har tatt en titt på demoen til spillet, som nettopp er sluppet. Demoen omfatter et treningsopplegg som gjør deg kjent med måten spillet fungerer på, samt et komplett brett som foregår på en del av skipet Van Braun. Det første vi la merke til, var den meget realistiske grafikken. Utviklerne Looking Glass benytter seg av en egen motor, som teknologisk sett ikke er langt fra nivået til Quake III. Fargene er nydelige, realisme-nivået høyt, og de polygonale modellene er svært detaljrike.

Først er du nødt til å gå gjennom et treningsprogram som viser deg hvordan du skal håndtere spillets mange funksjoner. Og antallet funksjoner kan virke overveldende. Du mottar e-post, finner gjenstander du kan utforske, bygger opp dine ferdigheter på forskjellige områder, lærer deg å bruke og kombinere gjenstander og våpen osv. Nivået på interaktiviteten er noe av det høyeste vi har sett. Hele opplegget ligner mye på det vi er vant fra mer tradisjonelle rollespill: du lærer ferdigheter og teknikker, som du så kan videreutvikle. Men førstepersons-perspektivet og historien du virkelig blir involvert i, gjør opplevelsen helt unik.

Vi likte også den spesielle stemningen. Utviklerne har lagt vekt på at du skal føle deg alene og forlatt. Det fungerer ganske bra, og den snikende følelsen av at noe skummelt venter på deg rundt neste hjørne er hele tiden til stede.

Vi gleder oss til fullversjonen

Hvis fullversjonen av spillet er like god som demoen, blir det definitivt verdt pengene. Det er ikke mange spill som ligner på System Shock 2, kanskje med unntak av originalen. Spillmarkedet har lenge vært dominert av spill som prioriterer action fremfor en god historie, men med utgivelser som System Shock 2 - som gir deg det beste av to verdener - er denne trenden i ferd med å forandre seg.

Spillet kommer i butikkene i løpet av august, og demoen (38 MB) kan hentes ned fra denne adressen.