Helgemoro:Drømme-PC for spillere

De fleste er enige i at det er gøy å spille dataspill. Men det er ikke så enkelt som du kanskje tror – dagens spill er gjerne prestisjetunge prosjekter utviklet over flere år, og de krever mye av PCen. En PC du kjøpte for tre år siden holder rett og slett ikke. Her finner du konkrete tips om nødvendig utstyr.

I gamle dager var alt så mye enklere – dataspill var typisk todimensjonale figurer i 16 farger krydret med diverse pipelyder.

Slik er det ikke lenger. Spillindustrien har vokst seg enorm, og mange spill har nesten Hollywood-budsjetter i produksjonene sine. Det du får er svært avansert 3D, lyd og lyseffekter som krever like avansert maskinvare. Det enkleste ville gjerne være å si at en bra spillmaskin er den raskeste og dyreste av alle, men det holder ikke. Her er tipsene om hvilke deler av PCen du behøver å oppgradere, og hva du ikke trenger å kjøpe.

Prosessor og minne

Prosessoren er kjernen i datamaskinen, og bør være så rask som mulig. Flere og flere spill benytter seg av multimedia-intsruksjonene i Pentium III-brikkene, så vi anbefaler ikke noe lavere. AMD K6 eller Athlon er også et alternativ, i og med at 3DNow!-teknologien begynner å få en viss utbredelse. Mange optimaliserer produktene for å utnytte den. En 450-500MHz prosessor bør uansett takle de aller fleste spillene på markedet i dag.

Mest mulig er også stikkordet når det gjelder minne. 128 MB RAM er minimum, 256 MB er behagelig. Mer enn dette gir ikke spesielt stor effekt.

Vent litt med grafikkortet

Grafikkort er kanskje den viktigste enkeltkomponenten for en spillentusiast, siden det har ansvaret for at den kompliserte grafikken genereres raskt nok, og ser bra ut. Grafikk-teknologien utvikler seg utrolig raskt, og nye brikker kommer fortere enn de fleste rekker å orientere seg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den beste grafikkprosessoren for spill akkurat nå, er Riva TNT2 Ultra. Men i løpet av en måned har det kommet flere nye prosessorer som f.eks. GeForce og Savage 2000. Er du usikker på hva du skal velge, kan du sjekke vår fortløpende 259>test. Vårt tips akkurat nå, er imidlertid å vente med å kjøpe grafikkort til GeForce-kortene kommer i løpet av oktober. Disse kortene er de mest lovende for spillere. Vi vil selvsagt gjennomføre tester av kortene så snart de blir tilgjengelige.

4 høyttalere gjør susen

Ved siden av grafikken, er det kanskje lyden som er den viktigste delen av en spillopplevelse. For å få skikkelig utbytte av lydeffektene i et spill, trenger du et bra lydkort. Vi har nettopp testet 5566>Soundblaster Live! Player 1024, og dette er uten tvil det beste alternativet akkurat nå.

Dette lydkortet lar deg utforske ekte 3D-lyd med meget høy kvalitet. Et bra lydkort er verdiløst uten gode høyttalere. Et høyttalersett som virkelig setter fart i spillopplevelsen er 2453>Creative Four Point Surround. Dette høyttalersettet er ikke spesielt godt egnet verken til musikklytting eller film, men gir en uovertruffen spillopplevelse. Mange spill gir nå 3D-lyd, og forskjellen mellom det og vanlig stereo er enorm.

19" skjerm

En god skjerm er viktig, spesielt siden spill krever at du stirrer ganske intenst på skjermen hele tiden. 17” er minimum, men vi vil anbefale en 19”-skjerm for den beste spillopplevelsen. Flere grafikkort har også TV-utgang som tillater deg å benytte TVen som dataskjerm. Dette kan være et godt alternativ hvis du har en stor TV, men du må være oppmerksom på at TVer ofte gir grumsete databilder pga. forskjeller i oppløsning.

CD-ROM og harddisk

Spill kommer nesten utelukkende på CD-Rom ennå, og da er det nyttig med en god CD-ROM-leser, samt den beste harddisken å lagre spillene på. Det er ikke nødvendig med en DVD-ROM spiller hvis det kun er spill som er interessant. Forsåvidt er de aller fleste CD-ROM-spillere på markedet i dag bra nok for spillsammenheng, men vil du vite mer om hva du kan velge mellom anbefaler vi vår 33>test av disse .

Når det gjelder harddisk, er selvsagt både størrelse og ytelse viktig. 10-15 GB er et minimum, men de fleste harddisker i dag er langt større. 5316>Denne disken fra Western Digital på 27,7 GB er et ypperlig alternativ, med lynrask aksesstid og lesehastighet.

Dropp PCer med innebygget lyd og grafikk

Et bra hovedkort skal selvsagt kunne støtte den prosessoren du ønsker deg, og helst bør du unngå kort med innebygget grafikk og/eller lyd. Dette forminsker oppgraderingsmulighetene og stabiliteten.

Det beste brikkesettet akkurat nå er BX, men det er bare frem til de nye i820-kortene fra Intel blir lansert. Men hovedkortet er ikke det viktigste. Så lenge det er stabilt, vil ikke du oppleve noen problemer.

Et ratt er morsomt

Spill er enda mer morsomt med utstyr som for eksempel ratt (for bilspill), joysticks (for flysimulatorer) eller en gamepad, som passer til de fleste action-spill.

Vår erfaring er at Microsoft lager de beste og rimeligste spillkontrollerne, og mange av dem har innebygget Force Feedback-teknologi. Her kan du lese om 1969>rattet fra Microsoft som vi har testet tidligere. Det finnes også noen mer spesielle kontrollere som 5460>Dual Strike, spesielt designet for førstepersons 3d-spill som Quake og Half-Life.

Det kan være både dyrt å krevende å sette opp din PC slik at du får optimal spillytelse. Men ved å følge rådene i denne artikkelen kan du gjøre prosessen enklere. Det lønner seg også å følge med på våre tester, som til enhver tid er oppdaterte med de nyeste teknologiene. Lykke til!