Helgemoro: Revelator 3D-briller

Det kommer stadig vekk nye dingser som skal gjøre dine spillopplevelser mer realistiske og levende. Mange mislykkes, men noen får det til. Elsas 3D-briller er et eksempel på vellykket bruk av en teknologi mange har vært skeptiske til.

3D Revelator-brillene er nok allerede kjent for brukere av Elsa grafikkort, siden brillene fulgte med noen av TNT/2-kortene fra selskapet. Nylig mottok vi et retail-eksemplar, som vi gladelig testet.

Med i pakken følger det en CD med programvare og en kabel som forbinder grafikkortet med en infrarød sender, som sender signalene til selve brillene. Forutsetningen for vellykket bruk av brillene er et TNT/2/GeForce-grafikkort, helst produsert av Elsa. I tillegg må skjermen din ha en oppdateringsfrekvens på minst 100Hz for at bildet skal være noenlunde stabilt.

Hvordan fungerer det?

Brillene er kompatible med alle Direct3D-spill (ikke OpenGL). Spillene behøver ikke å ha spesifikk støtte, for det eneste brillene gjør er å skape en illusjon av dybde. Dette betyr ikke at ting hopper ut av skjermen mens du spiller, men at avstandsforskjellene blir betydelig mer merkbare. Ikke alle spill ser like bra ut i dette moduset, men de gangene det faktisk går bra er det en helt ny opplevelse.

Vi har testet brillene med en rekke spill, både førstepersons, tredjepersons-action og bilspill. Gjennomgangsinntrykket er at 3D-effekten fungerer, men i varierende grad. I noen spill er ikke forandringen så dramatisk. I Unreal Tournament for eksempel, er det tydelig at våpenet du holder er nærmere enn resten av bildet, men det er stort sett den eneste 3D-effekten vi opplevde i dette spillet. I bilspill som Viper Racing, er avstandsforskjellene mer tydelige, men det spillet som ser absolutt best ut er Drakan: Order of the Flame. I dette spillet har 3D-objektene mye mer realisme enn i de andre spillene vi har sett på, og dybdefølelsen er svært merkbar.

Artikkelen fortsetter under annonsen

3D Revelator tilføyer mange spill nytt liv, men vi opplevde også brillebruken som slitsom. Selv med skjermen stilt inn på 120 Hz, flimrer det, og det er ganske irriterende. Du må ha en virkelig god skjerm for å kunne utnytte 3D-effektene fullt ut, og vi var nødt til å kjøre alle spillene i 640x480 oppløsning.

Medfølgende programvare tilbyr deg ganske detaljerte innstillingsmuligheter. Du kan velge blant en del forhåndsprogrammerte spilloppsett, eller stille inn avstanden og andre innstillinger selv. Alt dette gir deg forhåpentligvis bedre bilde, men det skal gjerne en del eksperimentering til. Uansett må du forberede deg på at bildekvaliteten vil synke nokså dramatisk – bildet sett gjennom brillene er mørkt og fargene ikke så bra som ellers.

Konklusjon

Det er uten tvil moro å spille med 3D Revelator, forutsatt at du har nødvendig utstyr og tåler litt flimmer. De fleste av oss vil nok overleve uten brillene. Men har du lyst på en morsom dings som vil tilføye nye opplevelser, kan vi anbefale 3D Revelator. Brillene koster 625 kr (uten moms) og distribueres av EET Nordic.