Helgemoro: Konsoll på PC?

Emulatorer er ofte et hett tema, særlig med alt oppstyret rundt PlayStation-emulatoren bleem! tidligere i år. Mange er interessert i å kunne spille eldre spill, enten fra gamle konsoller, datamaskiner eller arcademaskiner. Vi gir deg en oversikt over emulator-ressurser på nettet.

Mange som har opplevd arcadespill-boomen på 80-tallet, eller spilt spill på gamle konsoller som Nintendo Entertainment System eller Sega Master System, ønsker å kunne gjenoppleve disse ofte meget bra spillene. Selvsagt er det ikke alltid lett å anskaffe seg en gammel konsoll og i hvert fall ikke en arcademaskin. Løsningen er enklere enn du tror, og du behøver ikke en gang forlate PCen din.

Hva er en emulator?

Kort sagt: Et emulator-program får din PC til å oppføre seg som den datamaskinen som er emulert (etterlignet). Det kan være både hjemmemaskiner som Commodore 64 eller Apple IIe, og konsoller, som Sega eller Nintendo. Praktisk talt det meste av fortidens datamaskiner er blitt emulert, med mer eller mindre suksess. Emulering er en vanskelig prosess, og det er sjeldent at et program klarer å etterligne maskinvaren perfekt. Jo eldre det emulerte systemet er, jo større er sjansene for suksessfull emulering, i og med at vi i dag har betydelig større prosessorkraft tilgjengelig.

For å få noe nytte av den emulerte maskinvaren, trenger du selvsagt programvare (spill). Dette får du i form av såkalte ROM-filer, som lastes inn i emulatoren. ROM-filene kan ikke fungere uten en emulator, akkurat som en spillkassett ikke kan fungere uten en konsoll.

Er det lovlig?

Generelt sett er det ikke ulovlig å emulere maskinvare så lenge programmet ikke benytter seg av beskyttet innhold som BIOS. Dette gjør ikke de fleste emulatorer. Grunnen til at Sony saksøkte skaperne av PlayStation-emulatoren bleem! var at dette produktet skulle selges kommersielt. Andre slike programmer er derimot ikke laget for salg. Emulatorer er leketøy av og for entusiaster, og etterligner svært ofte produkter som ikke lenger er i salg.

Når det gjelder ROM-filer, er det lovlig å emulere disse så lenge du eier originalen. Det er det selvsagt veldig få som gjør, så diskusjonen rundt dette spørsmålet foregår fremdeles. Faktumet er at Nintendo har lenge kjempet mot nettsider som distribuerer ROM-filene av deres spill.

Hvor finner du programvaren?

Alt er selvsagt tilgjengelig på nettet, mot at du kanskje investerer litt tid til letingen. Det finnes imidlertid en del bra linksamlinger, som viser deg veien til emulatorene og ROMene du trenger. For en oversikt over gamle arcade-spill, kan du sjekke denne siden, for gamle datamaskiner bør du prøve denne oversikten, og for konsollsystemer fra Atari 2600 til Nintendo 64 kan du se her. For å finne ROM-filene, kan du undersøke denne siden. Nettstedet Classic Gaming er kanskje den beste kilden for informasjon om emulering og klassiske dataspill. Vi gjør oppmerksom på at mange av emulatorene er vanskelige å bruke, og kan være lite stabile. De som fungerer bra derimot, gir deg en gratis vei til mye moro med spill slik de var før 3D-akselerasjon og internett.