Helgemoro: Age of Empires II

Ved første øyekast er det lett å forveksle Age of Empires II: Age of Kings med et hvilket som helst annet sanntids strategispill. Men det tar ikke langt tid før du skjønner at dette er noe langt dypere – en nærmest perfekt kombinasjon av taktisk tenkning og blodige kamper.

Helgemoro: Age of Empires II

  Vi har vært borti mange sanntids strategispill, og det er noen titler som automatisk kommer frem i tankene: Command & Conquer, StarCraft og Warcraft. De fleste følger det samme mønsteret, som er ressursinnsamling og oppbygning av en hær som kan slå ut fienden. Age of Kings prøver ikke å revolusjonere sjangeren og viker ikke noe særlig fra mønsteret. Likevel, du har flere valg og muligheter enn i de fleste andre, lignende spill.

  Hva er nytt?

  Helt fra begynnelsen er det klart at du har med et meget gjennomført produkt å gjøre. Oversiktlige menyer og enkle opplæringskampanjer gjør godt inntrykk. Det tar en halvtime å sette seg inn i hvordan spillet fungerer, og det er mye enklere enn det først kan se ut som. Etter kort tid er du i gang med å bygge opp ditt første imperium.

  Det som skiller Age of Kings fra mange konkurrenter i samme sjanger, er tidsepoken. I motsetning til høyteknologiske kriger på fremmede planeter, som er vanlig ramme for andre spill, foregår dette spillet i middelalderen. Du utvikler ditt samfunn gjennom fire epoker, fra ”Dark Age” til ”Imperial Age”. Jo lenger du kommer, desto mer har du å rutte med.

  Helgemoro: Age of Empires II

  I tillegg til den vanlige innsamlingen av ressurser, må du bygge opp økonomien, blant annet ved handel. Det er nemlig slik at ikke alle nødvendigvis er dine motstandere, og allierte handler seg imellom. Det er fullt mulig å vinne uten å ty til vold – for eksempel gjennom forsiktig oppbygning av økonomien, slik at du er i stand å bygge verdens flotteste byggverk. Har du råd til det, har du vunnet. Religiøs dominans er også et alternativ. Men vil du slåss, er det fullt mulig å skape en enorm krigsmaskin med flere typer soldater, kjøretøy og båter.

  Artikkelen fortsetter under annonsen

  De aller fleste enhetene i spillet kan oppgraderes til å bli kraftigere og mer utholdelige. Dette gjelder blant annet bygninger og egenskaper: På samme måte som bygningene dine kan tåle mer, kan arbeiderne dine hogge ved fortere. Hva skal prioriteres?

  Solid inntrykk

  Det er ikke mye å klage på når det gjelder de visuelle og lydmessige aspektene. Grafikken er lekker og fargerik, i tillegg til å være mer detaljert og større enn det vi er vant til fra lignende spill. Designerne har også passet på å beholde proporsjonene mellom enhetene, i alle fall til en viss grad. Massive bygninger (som slott) er virkelig byens midtpunkt.

  De historiske aspektene er også tatt vare på. For det første snakker hver av de 13 sivilisasjonene hvert sitt språk, som er så realistiske som mulig. Dessuten kan du lese om hver sivilisasjons historiske utvikling, hvis du er interessert i dette. Det som er synd, er at alle enhetene i spillet er like, uansett hvilken sivilisasjon du leder (hver sivilisasjon har riktignok én særegen enhet, japanerne har f. eks. sine samuraier). Bygningene finnes i fire forskjellige stiler, avhengig av hvilket geografisk område de er basert i.

  Du har valget mellom mange varierte spillestiler: enkelte oppdrag, som går ut på å overvinne konkurrentene så fort som mulig; kampanjer basert på ekte hendelser, hvor du er underlagt historiske ledere som Djengis Khan; flere spillere over internett; eller rett og slett å skape egne brett og kampanjer. Uansett har designerne sørget for at du ikke blir lei med det første. Det blir heller ikke vi.

  Hvorfor kjøpe?

  Er du glad i strategi bør du absolutt gå til anskaffelse av Age of Empires II: Age of Kings. Selv om spillet ikke er noen revolusjon, er det ekstremt bra gjennomført og holder høy kvalitet. Etter vår mening, er det morsommere å spille Age of Kings enn for eksempel siste utgaven av Command & Conquer -- et spill vi har sett tusen ganger før, under forskjellige navn. Det kanskje beste trekket ved AoE II, er følelsen av virkelig kontroll over hvordan ditt samfunn utvikler seg, siden du kan styre så mange aspekter. Og det er en svært god følelse. Med andre ord: Spillet er absolutt verdt prisen på 499 kroner.