Målet er å ha en plattform-uavhengig tjeneste. Vi håper de lykkes. Foto: Øyvind P
Målet er å ha en plattform-uavhengig tjeneste. Vi håper de lykkes. Foto: Øyvind PVis mer

Headweb tenker smart

- Det er mange som tilbyr filmer, men vi vil at du selv skal bestemme når, hvor og hvordan, sier Peter Alvarsson - grunnlegger av Headweb.

Den svenske nettjenesten Headweb ble lansert i Norge den 4. februar, og tilbyr i dag leie- og kjøpefilm direkte i nettleseren. Vi var godt fornøyd da vi prøvde tjenesten, og spesielt brukervennligheten fikk pluss i margen av vår anmelder. Filmutvalget per dags dato ligger forøvrig på rundt 2.500 filmer, og det er ventet at tallet vil være på over 3.000 over sommeren.

Mer om hvordan Headweb fungerte får du her.

Men nå kommer det vi har ventet på

- Etter å ha levert videostreaming til svenske brukere siden 2008, var vi naturlig nok spent på hvordan responsen ville bli i Norge, sier gründer Peter Alvarsson. Og heldigvis, det har gått over all forventning. I praksis kommer faktisk 30 prosent av inntektene våre fra norske kunder allerede, og på så kort tid er dette noe vi både er svært fornøyd og stolte av.

- Med så god respons må vi imidlertid utvikle oss videre, og nå er det forhåpentligvis ikke lenge igjen til vi ruller ut neste steg.

Plattformuavhengig tjeneste

- Allerede i dag kan våre kunder se filmene sine via datamaskinen, Playstation 3 og på det Plex-baserte mediasenteret for Apple-brukere. Vi jobber også med å komme inn i Windows Media Center, som jo er standard på Windows 7 Home Premium og oppover.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det er imidlertid på bærbare og håndholdte enheter vi tror at veksten vil komme framover, sier Alvarsson.

- For oss er det jo uvesentlig om kunden ser på filmen via en PC eller en mobiltelefon. Det vi vil tilby er jo innhold i best mulig kvalitet, så kan kunden selv velge avspiller etter eget ønske.

Så på hvilke enheter er det dere kommer, og hvor bra blir egentlig kvaliteten?

- Vi jobber nå med applikasjoner til Android-baserte mobiler, og ikke minst har vi egne apper inne til godkjenning hos Apple for iPhone og iPad. Hvor raskt en godkjenning vil komme er imidlertid ikke lett å si, men vi håper selvsagt det beste.

Men hva med kvaliteten? Det er jo en kjent sak at 3G-dekningen her i Norge ikke er spesielt god?

- Dette har vi jobbet mye med, sier Alvarsson. Målet er å ha en tjeneste som er like enkel i bruk som YouTube, men med mye bedre kvalitet. Kort fortalt har vi en streamingløsning som vil tilpasse kvaliteten på videofeeden avhengig av hvor rask linje du til enhver tid har. På en iPhone eller iPad med 3G-kort vil du f.eks få maksimal kvalitet når du har god dekning. Sitter du imidlertid på toget eller på hytten din, vil du antagelig ikke ha mer enn Edge-hastighet, og da vil feeden automatisk justere ned kvaliteten slik at filmen ikke hakker. Vi mener også selv at kvaliteten, selv på dette nivået, vil oppleves som bra nok av kunden, avslutter Alvarsson.

WLAN å foretrekke

Å streame film via mobilnettet vil imidlertid være en relativt kostbar affære for de aller fleste. Heldigvis har så godt som samtlige smartmobiler, iPod Touch og iPad også muligheten til å koble seg til Internett via trådløst nettverk (WLAN). Er man innenfor en trådløs sone slipper man ikke bare kostnader knyttet til dataoverføringen, man sikrer seg i de fleste tilfeller også bedre hastighet, og dermed også bedre videokvalitet.

Hva tror vi?

Plattformuavhengighet tror i hvert fall undertegnede er nøkkelen til suksess framover.

Personlig betaler jeg gjerne for reklamefritt innhold, men jeg vil selv velge hvordan jeg skal se eller bruke produktet. Headwebs tanke om at du selv skal velge avspiller er det derfor lett å omfavne, ettersom du her altså kan betale for en film via iPaden din, for så å begynne å se på den mens du venter på flyet. Hvis du så ikke har fått se hele filmen ferdig, kan du altså koble PC-en din til TV-en, og se resten når du kommer hjem - uten å måtte betale på ny. Den eneste forutsetningen er at du ser filmen innen leietidsbegrensningen, som per dags dato er 24 timer.

Vi i DinSide fikk selv se en smakebit på Headwebs mobilløsning på en iPhone 3GS, og det er ikke tvil om at vi likte det vi så.

Menyene utnytter f.eks den trykkfølsomme skjermen slik at grensenittet både ser bra ut, samtidig som det er lett å manøvrere og orientere seg. Selv med NetComs til tider begredelige 3G-dekning var det heller ikke antydning til bufring eller hakking i filmen på den sekvensen vi fikk se på, så dette ser lovende ut så langt. Det var også innebygget sosiale funksjoner, f.eks. kan du ved enkle skjermtrykk skryte av at du ser film på iPaden din via Facebook.

Noen nærmere dom om kvaliteten kan vi imidlertid ikke avsi før vi selv har fått testet applikasjonen grundigere, og det er altså det vi venter på nå.

Følg med på DinSide framover altså.

Se også:
Viasat OnDeMand testet
Voddler: Spotify for film?
Headweb: FIlm i nettleseren
Canal Digital Play