HDTV USA style - en kikk inn i norsk framtid?

Mens vi kan hygge oss med tyske prøvesendinger i HD- format, har amerikanerne et TV- tilbud som ligger noen år foran oss. Vi har sett på tjenestene tilbyderne leverer i dag, som er en stor utfordring for Media Center PCer.

På CES-messen i Las Vegas nylig så vi et utall store og flotte skjermer basert på LCD, plasma eller DLP. Mobile enheter i form av avanserte telefoner eller mediespillere var også tilstede i store antall.

Og alle kjørte flotte demoer som viste en imponerende bildekvalitet.

HDTV USA style - en kikk inn i norsk framtid?


Intel fortalte om og demonstrerte sin medieteknologi VIIV, som vil vise HD-TV fra små elegante PCer fra et stadig stigende antall samarbeidspartnere i USA.

Bill Gates, mannen som får stadig videre skjorter, gjentok sine vyer om hvor enkelt det skal bli å hente opp og vise fram alle typer informasjon, nå også HD-TV på PCer drevet av Windows Media Center Edition.

Men kabel-TV-leverandørene tilbyr allerede i dag praktisk alle de viktigste tjenestene som medie-PCen skal konkurrere med. Er det da nødvendig med en PCen i stua? Vi har sett på det du nå får fra en typisk leverandør i et av de bedre strøk i Santa Monica, som ligger behagelig til ved stillehavskysten i Los Angeles-området.

Overflod av tilbud

På kabel i USA får man flere kanaler enn det er mulig å holde oversikt over.

HDTV USA style - en kikk inn i norsk framtid?


På dette typiske kabelnettet har du som basis de analoge kanalene fra 02 til 98, så kommer de digitale fra 101 til 189, premium fra 201 til 279, så 9 forskjellige pay-per-view kanaler, 3 dedikerte sports pay-per-view, 17 spanskspråklige kanaler, 11 internasjonale kanaler og 6 HD-kanaler. Dessuten er det 45 rene musikkanaler uten bilde, altså radio på TV.

Klikk for full størrelse
Klikk for full størrelse Vis mer
Klikk for full størrelse
Klikk for full størrelse Vis mer
Klikk for full størrelse
Klikk for full størrelse Vis mer


Prisene er heller ikke avskrekkende, for samme pris som bredbånd i Norge får du både full digital kabel med HD, pluss bredbånd og flere attraktive tjenester.

For å håndtere alt dette trenger man en set-top-boks, som er en tuner for det digitale og analoge TV-tilbudet. Skal du ha HDTV må du selvsagt ha en boks som også håndterer dette, og du greier deg alltid med én boks.

HDTV USA style - en kikk inn i norsk framtid?

Men det smarteste tilbudet er MOXI , som er en set-top-boks med dobbel HDTV tuner med innebygd harddiskopptaker. Du kan ta opp to programmer og se på en sending samtidig, eller ta opp to mens du spiller av opptak fra harddisken.


Til Moxi kan du koble til kortleser for minnekort fra digitalkamera, som gjør at du kan se bilder på TV. Det finnes også modeller med DVD-spiller. Da kan du legge inn musikkfiler og bruke Moxi som jukeboks.

Kapasiteten er på 80 eller 160 GB, men du kan koble til ekstra eksterne harddisker til de to USB 2.0 portene på baksiden.

Og Moxi koster bare en neve dollars ekstra pr. måned, det varierer med prisstrukturen hos kabel-tilbyderen. Vår mann betaler i overkant av 6 dollar i tillegg pr. mnd.

Det er også mulig å kjøpe Moxi Mate, som er ekstrabokser for de andre TVene i huset. Disse boksene er mindre, kobles til samme kabelen, og kan styre alle funksjoner. Dermed kan du se flere forskjellige programmer eller opptak på de forskjellige TVene i huset – samtidig. Og prisen er også her bare noen få dollar i måneden.

I bruk

Responsen ved manøvrering i det omfattende menysystemet er slik man forventer av TV, direkte og uten forsinkelser.

Menysystemet er svært enkelt, tilpasset amerikanske ”sofapoteter”, så terskelen er svært lav.

De forskjellige tilbudene ligger horisontalt, mens valgene innen hvert tilbud ligger vertikalt i menystrukturen.

HDTV USA style - en kikk inn i norsk framtid?


Når du velger en funksjon, for eksempel opptak, dukker det opp tilleggsfunksjoner ved siden av. Da kan du velge vanlig opptak, opptak av serien, eller andre alternativer.

HDTV USA style - en kikk inn i norsk framtid?
HDTV USA style - en kikk inn i norsk framtid?
Kan Media Center PC konkurrere?

På det amerikanske markedet utgjør de moderne set-top boksene en tøff konkurranse for de som skal tilby Media Center-PCer. Den eneste forskjellen er IP-nettbaserte tilbud, som surfing og annet innhold over IP.

Med det allerede overveldende tilbudet av kanaler og filmer skal det ganske mye til for å kunne selge inn PC-løsningen. Å blande inn for mye interaktivitet når det skal ses på sport eller såpe er å skyte over mål.

Det som kan endre bildet er helt andre typer tjenester, uavhengighet av sendeskjemaer, og betalingsløsninger som kan erstatte reklamepauser.

Det er en langsiktig og svært usikker plan, som utfordrer sterke krefter med godt grep om tilbud og rettigheter. Kabelnettene har også infrastrukturen i stor grad på plass, og det må kraftig opprustning av IP-nettverkene for å kunne håndtere den påkrevde båndbredden hvis HD-kvalitet skal fungere. Det vi har vært borti av nettverkskapasitet forskjellige steder i USA har ikke imponert oss. Det aller meste går raskere fra Norge.

Hva med HD-kvaliteten i dag?

HDTV USA style - en kikk inn i norsk framtid?Det vi så av HD-sendinger var ikke spesielt imponerende. Vi var også innom flere forretninger og sjekket ut demo-oppsett i de høyeste prisklassene, og kvaliteten var ujevn. Spesielt på sport var det påtagelig at bildet hele tiden ”satt seg” når aktivitetsnivået på banen ble roligere. Så snart det ble action var det tydelig at systemene slet med å få fram det hele. Dette gjaldt alle kanaler og apparater.

Når stillbilder og rolige scener er så bra, så blir forskjellen mellom styrker og svakheter hos HD-TVså mye tydeligere enn på ”jevnt dårlig” SD-TV.

Så avstanden mellom det glamorøse som ble vist og omtalt på CES, i forhold til virkeligheten er vel omtrent like stor som forskjellen mellom fantasiverdenen på messen som gikk parallelt - Adult Entertainment Expo - og alminnelig hverdagskos.