HDMI og lyd fra PC til TV og høyttalere

Hei,

Jeg ser på film fra PC-en som er koblet til TV en med en HDMI-kabel. Lyd og bilde kommer frem, men jeg ville gjerne fått lyden over til anlegget, ikke til tv høyttaleren.

Jeg vil helst ikke ha flere ledninger ifra PC-en, det holder med en. Er det mulig å bruke en kabel fra TV-en til anlegget?

Datadoktoren svarer

Hei

Det kan være mulig å bruke en kabel fra TV til høyttaleranlegget, men det er ikke alle TV-er som har den utgangen du trenger. Litt eldre TV-er kan ha HDMI, men mangler kontakt for å sende lydsignalet fra HDMI-kontakten videre.

Derfor må du rett og slett sjekke brukermanualen til TV-en din og se om den har en slik ut
gang. Så kjøper du en kabel som passer, det er enten en optisk eller koaks S/PDIF lydkabel. Receiveren din i lydanlegget har forhåpentlig en inngang som passer.

Moderne receivere til lydanlegget har flere HDMI inn fra forskjellige kilder, og sender bildet videre til TVen mens lyden kjøres ut av høyttalerne koblet til receiveren.

Det finnes også bokser som splitter HDMI-signalet og gir deg lyden på en TOSLINK-utgang for optisk kabel. Men disse koster en del, regn med minst 1500 kroner, pluss 2 ekstra kabler.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Så hvis TV-en din ikke har lydutgang fra HDMI, eller receiveren ikke har HDMI innganger, blir det alt i alt mindre rot og mye billigere å koble lyden med egen kabel fra PC-en.

Hilsen Datadoktoren

Les alle spørsmål og svar