HDMI og HDCP

Forkortelser er bare gøy når du skjønner hva de betyr og hva som ligger bak dem. Vi tar for oss et par fra videoens ville verden.

Det gikk en del i digital TV og HD den forrige uken, og vi følger nå opp med å forklare et gjengangsord - HDMI, og en teknologi du kan merke deg først som sist - HDCP. Det ser forresten ut som om bransjen begynner å slippe opp for forkortelser på tre bokstaver...

HDMI og HDCP


HDMI står for noe så enkelt som High-Definition Multimedia Interface, og er en heldigital overføringsstandard for lyd og bilde. Den er bakoverkompatibel med DVI, men da bare med bilde, da DVI jo ikke kan overføre lyd.

HDCP - High-Bandwidth Digital Content Protection – nevnes gjerne sammen med HDMI, og er noe musikk- og filmindustrien mener er et nødvendig onde for at de skal få til salt i maten. Kort forklart snakker vi her om en digital kopibeskyttelse som følger og krypterer HD-signalene fra kilden til mottakerenheten. Apparater uten støtte for HDCP vil enten måtte kunstig nedgradere signalet eller ikke vise det i det hele tatt, noen som sender mange ”ikke-HDCPere” ut i kulden.

Siden det er et digitalt signal så er det altså kun to kontakter som støtter HDCP per i dag, nemlig DVI og som dere skjønner HDMI. Ingen av disse to ha støtte for HDCP, men mens vi i praksis sjelden finner støtte for dette på DVI-kontakter, blir det tilnærmet alltid funnet på HDMI.

HDMI og DVI
HDMI og DVI
Vis mer


Bruksområder også for data

Når det gjelder HDMI har brukergruppen enn så lenge begrenset seg til audio- og videoentusiaster, mens DVI og i de fleste tilfeller også VGA har vært mer enn godt nok for oss datafolk. HDMI har ganske enkelt ikke hatt noe spesielt å bidra med bortsett fra lyd og video i samme kabel.

Men HDMIs nyeste standard – versjon 1.3 – kan kanskje forandre alt dette. Der DVI er begrenset til 24-bits fargedybde har 1.3 støtte for 30, 36 og 48-bits fargedybde. Men å kunne SE denne forskjellen vil selvfølgelig kreve sitt av både materiale (HD) og monitor. Blant andre forbedringer kommer større båndbredde (fra 4,95 til 10,2 Gbps) som gir muligheten til å overføre enda høyere oppløsninger enn 1080p.

HDMI versjon 1.3 har altså flere fordeler over DVI nå enn den forrige versjonen, og det kan være akkurat det dataindustrien har ventet på for å kunne rettferdiggjøre en ny kontakt på grafikkortet.

Sapphires Radeon X1600PRO HDMI er et av få kort med dette per i dag.
Sapphires Radeon X1600PRO HDMI er et av få kort med dette per i dag. Vis mer


Om det altså betyr at du må løpe til butikken for å kunne bruke datamaskinen til å spille av HDCP-beskyttet HD-materiale? Ja så absolutt. MEN (et stort et) er at det ikke er en eneste slik HDCP-belemret film eller TV-sending i sikte. For all del, det er mange fordeler med HDMI, så du trenger ikke skygge unna et grafikkort med det på.

Poenget er bare at du ikke bør kjøpe det før du trenger et nytt kort uansett, eller dersom du av en eller annen grunn allerede nå trenger HDCP. For akkurat når denne kopibeskyttelsen vil tas i bruk i praksis er veldig usikkert. For alt vi vet har ditt nåværende grafikkort lidd en naturlig død av alderdom før HDCP er noe å bry seg med.

Og det jo egentlig en god ting.

Les mer om å velge TV til datamaskinen i denne artikkelen.
Eller prøver du å koble PCen til en eldre TV? da kan du se her i stedet!