Hazel rydder opp i rotet

Sliter du med en rotete Mac-desktop, eller en kaotisk nedlastingsmappe? Dette er løsningen.

<B>AUTOMATISK:</B> Hazel-applikasjonen rydder opp der du vil den skal rydde opp, så å si uten at du merker det. Foto: Øivind Idsø
AUTOMATISK: Hazel-applikasjonen rydder opp der du vil den skal rydde opp, så å si uten at du merker det. Foto: Øivind Idsø Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ikke engang et bursdagsselskap for fireåringer eller en russefest i april er like kaotisk som mange databrukeres virtuelle skrivebord. Det er gjerne her en ender med å legge dokumenter, bilder og andre filer, filer som egentlig bare skal ligge der en liten stund, men som til slutt fyller nesten hele skrivebordsområdet.

Dette skjer gjerne fordi det er like kjedelig å rydde på Skrivebordet som det er å rydde inn og ut av oppvaskmaskinen, men heldigvis finnes det et lite Mac-program kalt Hazel som rydder opp i rotet på imponerende vis. Og alt skjer uten at du (nesten) behøver løfte en finger.

Les også: Det blir ikke enklere å lage mapper enn dette

Alt skjer i bakgrunnen

REGLER: Dette er noen av betingelsene du kan be Hazel om å vurdere mens programmet leter seg gjennom harddisken.
REGLER: Dette er noen av betingelsene du kan be Hazel om å vurdere mens programmet leter seg gjennom harddisken. Vis mer


Hazel er strengt tatt et systemtillegg, og installeres derfor som en del av OS X sitt Systemvalg, under "Annet".

Når tillegget er installert er det første du må gjøre å lage regler for hva som skal skje når visse typer filer havner i mappene du har laget regler for. Dette kan være en hvilken som helst mappe på Macen, men vi vil tro at for mange Mac-brukere vil "Skrivebord" og "Nedlastinger" være de to mest aktuelle, og kaotiske, stedene å begynne oppryddingsjobben.

Etter at du har valgt mappe, gir du den første regelen et navn - som for eksempel "Arkiver zip-filer". Deretter bestemmer du hvilke filer som skal omfattes av regelen du har laget, som i vårt eksempel vil være alle filer som slutter med ".zip". Til slutt bestemmer du hva som skal skje med filene som oppfyller kriteriene, som i vårt tilfelle blir å flytte filen(e) som ender med "zip" over til en mappe kalt "Arkiv zipfiler".

Den ferdige regelen vil se omtrent slik ut:

image: Hazel rydder opp i rotet


Gir beskjed hver gang

Dette er bare en liten del av hva Hazel kan gjøre. Du kan for eksempel lage regler som merker alle ferske nedlastinger (for eksempel siste 24 timer) med en rød eller gul etikett, du kan bestemme at alle filer som ender med mp4 flyttes til en egen videomappe, eller du kan si at alle bildefiler som legges i en utvalgt mappe automatisk legges til iPhoto.

Det er også mulig å kjøre Applescript eller arbeidsflyter fra Automator hvis ulike betingelser blir oppfylt, eller du kan velge å lage zip-arkiv av filene.

Hazel er kompatibel med varslingssenteret i Mountain Lion, og du vil derfor få beskjed hver gang en sorteringsregel aktiveres. I tillegg får du også beskjed om hvor mange filer som ble behandlet.

Automatisk papirkurv-tømming

En hyggelig tilleggsfunksjon automatiserer dessuten hvor ofte Papirkurven tømmes, avhengig av hvor lenge de har ligget i kurven (du bestemmer kriteriene), eller alternativt hvor full den er. Inneholder mengden søppel for eksempel en eller to gigabyte, kan Hazel tømme den. Du får også med en avinstalleringsfunksjon, hvor Hazel merker når du sletter et program, og deretter spør deg om du vil slette alle filene som er knyttet til dette programmet.

Det finnes Windows-alternativer som gjør tilsvarende ting som Hazel. En av disse heter Belvedere, og kan blant annet lastes ned fra Lifehacker. Et annet Windows-alternativ er Hygeia, det kan lastes ned her.

Hazel er gratis de første fjorten dagene, og koster deretter 25 dollar (rundt 145 kroner).

Du kan se flere skjermbilder av Hazel her:

REGLER: Dette er noen av betingelsene du kan be Hazel om å vurdere mens programmet leter seg gjennom harddisken.


Les også: Du trenger ikke piratkopiere