Hastighet på trådløst nett

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


Hei, Datadoktoren!

I leiligheten vår har vi et uttak på 100 mbits, noe som med optimal ut-linje skal kunne gi opp til 12 megabytes/s i nedlasting.

Når jeg tester linjen opp mot optimale linjer får jeg derimot maks lastet ned i 1,6 megabytes, noe som jo er ganske raskt men ikke i nærheten av å utnytte linjen.

Routeren jeg bruker skulle være bra nok for internettlinjen vår. Routeren er Netgear Rangemax WPN 824 med hastigheter opp til 108 mbs. Nettverkskortet mitt kan kun motta 54 mbps dersom jeg bruker 802.11g, noe jeg har instruert både nettverkskortet og routeren om å sende i. Jeg har også valgt kanal 11 som jeg har fått opplyst at routeren vil sende i dersom den blir instruert om å sende signaler i "G-modus". Likevel får jeg ikke mer hastighet enn rundt 1,6-1,7 megabytes per sekund (ikke bits).

Skulle jeg likevel fått utnytte de 54 megabitsene som nettverket tillater, burde jeg kunne ha mulighet til å laste ned i rundt 6,75 megabytes per sekund, med optimal opplasting fra server.

Har du mulighet til å hjelpe meg så blir jeg veldig veldig glad :)

Tusen takk for tiden din,

Mvh
Christer

Datadoktoren svarer

Hei Christer,

Selv om hastigheten - eller kapasiteten - over ditt trådløse nettverk er oppgitt til 54 Megabit per sekund er det på ingen måte i nærheten av hva som blir faktisk (netto) båndbredde når vi trekker fra nettverksprotokoller, feilkorreksjon og annet som ligger rundt selve dataene.

I praksis er det vanlig å beregne så lite som omtrent 20 Mbit/s netto på et 54 Mbit/s trådløst nett, og det er da på en meget god dag med sterke signaler, ingen konkurrerende trafikk og uten interferens fra andre apparater eller nettverk. Altså snakker vi om 2,5 MB/sek som det beste du noensinne kan regne med å oppnå over ditt nett, og 1,7 megabyte per sekund under nedlasting fra Internett er derfor ikke noe overraskende eller unormalt dårlig resultat.

Trenger du mer guffe kan du heller vurdere draft-N som nå kan regnes som trygt, eller gå for det aller beste - et kablet nettverk.

Hilsen Datadoktoren

Les alle spørsmål og svar