Hastighet på trådløst - hva kan du forvente?

Hastighet på trådløst - hva kan du forvente?

Kabling eller trådløst? Før du kjøper bør du vurdere hva du skal bruke det til og hva du må passe på.

Publisert
Sist oppdatert

Spesifikasjoner kan være så mangt. Det som er sikkert er at de som selger et produkt sørger for å få det til å se så bra ut som mulig. Da er det viktig å vite litt mer om omstendighetene rundt bruken, og begrensningene som man må regne med vil dukke opp.

Full fart?

Skal du kjøpe ny bil, så er det sjelden at toppfarten er det viktigste. Du vet at du så å si aldri får utnyttet den, bortsett fra i helt spesielle tilfeller. Du vet såpass om trafikk, fysikk og ikke minst lover og regler, at selv om toppfarten er 220 km/t så betyr ikke det at du kommer på jobb i løpet av 17 og et halvt minutt hvis du bor på Eidsvoll og jobber i Oslo sentrum.

Hvis du skal installere nettverk til hjemmekontoret, så bør du også vite at det er en del bruksområder hvor trådløst nett ikke er det beste valget. Selv om det ikke er den samme fysikken og de samme trafikkreglene som gjelder, så er det andre begrensninger.

Hastighet og rekkevidde

Disse størrelsene påvirker hverandre. I hvor stor grad varierer med utstyret, men generelt gjelder at jo lengre avstand, jo dårligere signal og lavere hastighet.

I fri sikt vil du som regel få best dekning og rekkevidde, under de gunstigste forhold vil det være mulig å oppnå en rekkevidde på 150 meter. Men regn for all del ikke med at dette er vanlig. I praksis er det vanskelig å oppnå brukbar dekning på mer enn 50 meter med de antennene som følger med utstyret.

Gjennom vegger, tak og gulv støter signalet på forskjellige typer hindringer, avhengig av byningskonstruksjonen. Metall, i form av armering eller flater (jerndører, ventilasjonsanlegg osv.) reduserer signalet i betydelig grad.

Andre apparater som bruker det samme frekvensområdet påvirker også rekkevidden. Her kan både mikrobølgeovner, trådløse telefoner, radiostyrt hobbyutstyr og leketøy være med på å skape forstyrrelser.

Bruksområder

I praksis vil du aldri komme i nærheten av 11 Mbit/sekund netto overføringshastighet mellom en maskin på det samme kablete 100 Mbit nettverket som aksesspunktet er koblet til. Rundt halvparten vil du kunne regne med under gode forhold, men bli ikke overrasket om du kommer ned i en tredjedel.

Likevel holder dette fint til all slags Internettbruk, selv om du har ADSL eller kabel.
Har du et hjemmenett med flere PCer på kablet nett og en eller flere bærbare på trådløst, blir det mer varierende.

Det du ikke kan regne med er tunge oppgaver, som å spille rå video som er overført rett fra DV-kamera, over det trådløse nettet. Skal du kopiere store filer mellom stasjonær og bærbar, så er det langt raskere å ta med den bærbare og koble den til det kablete nettet.

Komprimert video og musikk går derimot bra, i de aller fleste tilfeller.

Kan du forbedre rekkevidden?

Når du skal installere trådløst nettverk bør du eksperimentere med plasseringen av aksesspunktet.

Plasser den bærbare på de stedene hvor du har tenkt å bruke den, og sjekk om du får bedre signalstyrke ved å flytte aksesspunktet.

Ofte kan det være snakk om små justeringer for å øke signalstyrken, som gir et mer stabilt signal og bedre ytelse.

Det er også verdt å prøve en annen kanal enn den systemet velger som default.
Har du tenkt å bruke trådløst nettverk også til stasjonære PCer, for å slippe å trekke kabler sundt i huset, er det lurt å velge en løsning som gir fleksibilitet med hensyn tilplassering av antennen. Velger du en PCI-løsning hvor du setter inn et PC-kort med fast antenne har du begrenset med muligheter.

Velger du en løsning med mulighet for separat antenne står du friere. En løsning basert på USB, som kan plasseres fritt er ofte den enkleste og beste, og ikke minst billigst. Du slipper da spesielle holdere og spesialkabler til antennen.

Hva med kryptering og hastighet?

Hensynet til sikkerhet varierer med omgivelser og bruk, her får hver og en avgjøre. Vi har uansett målt forskjellen i ytelse, ved bruk av kryptering og med D-Links AirNet registrerte vi ikke at hastigheten synker nevneverdig.

Hastighet på trådløst - hva kan du forvente?

Intels Pro-løsning på 54 Mbit er mer varierende, men her er systemet så følsomt med hensyn til plassering, at det er vanskelig å si hva som faktisk gjør utslaget i målingene.

Hastighet på trådløst - hva kan du forvente?

Alternative løsninger

De litt mer avanserte systemene har muligheter for forskjellige typer antenner. Ved å velge en mer retningsbestemt antenne kan du øke rekkevidden på bekostning av spredningen.

Flere aksesspunkter kan også være et alternativ, men da snakker vi om mer omfattende løsninger som går utover rammene for de fleste hjemmekontorer.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer