Hastighet på minnekort

Kameraene blir stadig raskere og lager stadig større bildefiler. Hvilke krav setter det til minnebrikken?

Hei,

Jeg lurer på en liten ting: Hvor stor hastighet bør det være på et SD (f.eks 2 gb) minnekort, for at dette ikke skal være begrensende faktor på et canon ixus 800 IS?
Kjedelig med for tregt minnekort, om dette i det hele tatt er mulig ved et slikt kamera.

mvh Anders

Fotodoktoren svarer

Hei Anders!

Ulike kameramodeller tar bilder med forskjellige hastigheter, kompresjonsgrad og størrelse. Når lyset er fanget, skrives bildet først til det interne bufferet i kameraet, og etterpå skrives det derfra og ut på minnekortet. Hastigheten på dette bufferet vil derfor også være avgjørende for hastigheten på kameraet, og det er det fint lite en får gjort med.

Men - man kan i hvert fall kjøpe et minnekort som er så raskt at det ikke er minnekortet som blir flaskehalsen. Da vi testet 800 IS med standardinnstillingene klarte vi å ta 21 bilder på 10 sekunder, og disse bildene hadde en bildestørrelse på rundt 1.6MB hver. Det betyr i praksis at det ble lagret cirka 3.36MB pr. sekund. Videoopptakene ligger på rundt 1.5MB pr. sekund, så 3.36MB pr. sekund er nok ikke veldig langt unna maksimal datastrøm i dette kameraet.

Dersom minnekortet ditt klarer å skrive raskere enn det, vil det ikke bli noen flaskehals. Har du et minnekort som er tregere, vil du oppleve at seriefotograferingen ikke holder koken like lenge før hastigheten begynner å avta.

3.36MB/s tilsvarer for øvrig 22.5X (x=150kB/s), som er en vanlig betegnelse også når det gjelder minnekort.

hilsen
Fotodoktoren

Lurer du på noe?