Foto: Seagate
Foto: SeagateVis mer

Harddisk/SSD – i pose og sekk?

Seagate lanserer en harddisk med innebygd SSD!

De roterende harddiskene er nok på vei ut, men de har ikke kommet helt til utgangsdøra. På veien ut skjer det interessante ting mens vi forbereder oss på neste stadium. Det nyeste på diskfronten er en hybrid fra Seagate - Seagate Momentus XT - som kombinerer tradisjonell harddisk og SSD på en fiks måte.

For bærbare - og stasjonære

Momentus-familien vært Seagates toppdisker for bærbare de siste 5 årene. Vi har brukt flere av disse, blant annet byttet vi ut en gammel Toshiba på 5400 omdreininger med en Momentus på 7200 omdreininger i vår gamle Dell bærbare, og fikk nærmest ny maskin.

At Seagate velger å lansere en hybriddisk i 2,5" format i stedet for 3,5" er ingen overraskelse. Det er bærbare som selges mest, og det er ingen ting i veien for å bruke små disker også i stasjonære PC-er.

Momentus XT

 Foto: Seagate
Foto: Seagate Vis mer


I alle harddisker sitter det et hurtigminne. Dette fungerer som buffer mellom systemet og skriving/lesing, slik at systemet ofte oppfatter disken som raskere enn den egentlig er. Data mellomlagres her slik at skrivingen kan gjøres etter hvert som mekanismen får gjort jobben. Data lese inn og beholdes også i bufferminnet, også under lesing, her bruker disken styrelogikk som sørger for at det er stor sjanse for at de neste dataene det spørres etter allerede har blitt lastet inn i hurtigminnet. Derfor virker disken raskere så lenge det ikke er snakk om mer data enn det er plass til i hurtigminnet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I tillegg har operativsystemet lignende håndtering av disk-data i sitt eget minne.

Men dette fungerer bare så lenge maskinen står på, når du slår av glemmer disken alt. Neste gang du slår på starter logikken på nytt igjen, og ingen "erfaringer" fra tidligere bruk er tilgjengelig.

Momentus XT har en helt ny og smart måte å håndtere denne problematikken på.

Selve disken roterer med 7200 RPM, kommer i kapasiteter på 250, 320 og 500 GB, det vanlige hurtigminnet er på 32 MB og i tillegg har den fått en integrert SSD på 4 GB. Tilkobling er SATA 3 Gb/s.

I tillegg har Seagate utviklet buffer/mellomlagringsteknikken - de kaller det Adaptive Memory Technology - slik at disken både husker mer og dessuten husker til neste gang.

Momentus XT vil lagre filer som leses ofte i SSD-delen, mens større datafiler alltid vil lagres på den ordinære disken. Hvilke filer som legges hvor blir hele tiden vurdert ut fra den aktuelle bruken og endringer vil skje hvis bruksprofilen endres.

Det smarte er at dette vil fungere uansett operativsystem, alt skjer i selve disken.

 Foto: Seagate
Foto: Seagate Vis mer


Overbevisende tester

En slik diskløsning vil ikke gi gode ytelsestall på ordinære disk-tester. Men når man tester med programsuiter som simulerer virkelig bruk av vanlige programmer, som i PCMarks Vantage, vil resultatene bli klare.

Sammenlignet med "ren" SSD vil ikke hybrid-løsningen komme ut på topp, men den slår alle typer roterende disker med god margin og ligger nærmere SSD enn harddisk.

Du kan lese omfattende test hos Legitreviews, hos Anandtech og Tom's Hardware.

Mer info og skrytevideo får du også hos Seagate.

OPPDATERT: Pris og tilgjengelighet:

Diskene er allerede lagt inn i enkelte norske nettbutikker, og skal være klar for levering i begynnelsen av juni.

Prisene er henholdsvis 895, 975 og 1150 kroner for 250/320 og 500GB-utgavene.