Harddisker selges med sensitive data

Hele 40% inneholder informasjon selgeren burde holdt for seg selv.

Det er selskapet Kessler International som har undersøkt markedet for brukte harddisker, ene og alene for å sjekke hvorvidt den gamle eieren hadde husket å slette data fra harddisken før den ble solgt videre.

Data på avveie

Resultatet var nedslående. Svært mange hadde rett og slett gitt blaffen i å slette sensitive data først, enten det var snakk om personlige eller bedriftsmessige detaljer.

I løpet av en måned kjøpte selskapet 100 harddisker via auksjonstjenesten eBay, de fleste var mellom 40 og 300 GB i størrelse. Hele 40% av dem viste seg å inneholde epost, bilder, surfespor, samt diverse annen sensitiv informasjon som passord, og ikke minst - hele 11% inneholdt bedriftsinterne dokumenter som kunne ha skadet selskapene om de havnet i gale hender.

Selv om undersøkelsen ble utført i USA og Canada, er det sannsynlig at svært mange slurver med sikker sletting før salg av harddisker og PCer også her i Norge.

Les mer om undersøkelsen

Gjør dette først

Og det holder ikke med å tømme papirkurven på skrivebordet. Filene dine kan gjenopprettes på sekunder, dersom den nye eieren bruker de rette programmene, for eksempel Recuva, forresten et glimrende program å bruke på din egen harddisk dersom du angrer på at du slettet en fil.

Hvis du tenker på å selge den gamle PCen eller harddisken din, bør du lese gjennom vår guide først: Slik sletter du filene for godt.

Les også: