Harddisker blir mangelvare

Prisene har allerede økt kraftig.

Western Digital har stoppet all produksjon av harddisker i Thailand. Det får enorme ringvirkninger.
Western Digital har stoppet all produksjon av harddisker i Thailand. Det får enorme ringvirkninger.Vis mer

Flomsituasjonen i Thailand den siste tiden skaper store problemer for harddiskprodusentene. Verst ser det ut til å ramme Western Digital og Toshiba, som produserer henholdsvis 60% og 50% av sine harddisker i noen av de verst rammede områdene. Western Digital, som er verdens største harddiskprodusent, har inntil videre stoppet all produksjon i Thailand.

Seagate, som er den tredje av de store harddisprodusentene, har vært mer heldig, og har foreløpig full produksjon. De blir likevel hardt rammet fordi Nidec, et selskap som lager motoren i Seagates harddisker, har fått sterkt nedsatt kapasitet på grunn av flommen.

Les også: Dette blir harddiskens framtid

Klarer ikke å dekke etterspørselen

I forrige uke meldte vårt søsternettsted Digi at en mulig konsekvens ville bli mangel på tilgang til harddisker, med tilhørende prishopp. Nå får DinSide Data bekreftet at dette allerede er tilfelle.

- Nå går prisene i været. Så langt har økningen vært på rundt 40%, sier Gisle Andreassen i nettbutikken Netshop.no, og legger til at flere av distributørene har tatt diskene ut av sortimentet. Han får støtte av daglig leder i PS.no, Petter Aaland.

- Vi kommer til å legge ut informasjon om at vi ikke kan garantere verken levering eller pris på interne og eksterne harddisker som ikke allerede er på lager, sier han til DinSide Data.

På spørsmål om hvor lenge leveringsproblemene vil vedvare, forteller Andreassen at det forventes at de vil vare gjennom hele fjerde kvartal. Ifølge CBS News forventer Western Digital at leveringsproblemene vil fortsette også godt ut i 2012.

Åpning for SSD?

Dette vil nødvendigvis ikke bare påvirke prisene på harddisker, men også på PC-er, vel og merke hvis de ikke er utstyrt med SSD i stedet for harddisk. Produsenter av SSD er nemlig ikke berørt av problemene som harddiskprodusentene opplever.

- Det spekuleres nå i at produsentene av SSD vil benytte anledningen til å gi gass og ta markedsandeler, avslutter Andreassen.

SSD gir gammel PC nytt liv