Harddiskens levetid

Hei.

I fjor gikk den gamle harddisken i laptopen min dukken.
Så jeg sparte opp penger, og kjøpte en Samsung 160 GB (2,5") som jeg så satte inn. Nå viser det seg imidlertid at også den nye HDD'n har tatt kvelden. Så det jeg lurer på da, er hvor lenge skal en HDD vare?

Jeg syns det er for jævlig at en HDD'n, som var under 1 år gammal skal ta kvelden sånn. Skal en hdd til bærbar bare vare i 1, max 2 år ? Eller KAN jeg forvente at den faktisk skal holde en stund til ?

mvh
Eystein

Datadoktoren svarer

Heisann,

En harddisks levetid er avhengig av mange fysiske faktorer. Jeg kan for eksempel nevne slag, luftfuktighet, korrosjon, statisk elektrisitet, overspenning, strømbrudd, temperatur, vibrasjoner, mekanisk og elektronisk feil... eller en kombinasjon av en eller flere av disse tingene. Alt dette kan være med på å enten forkorte diskens levetid eller ta knekken på den helt.

Men under relativt kontrollerte forhold er harddisker i dag robuste nok til at de fleste fabrikanter opererer med en garanti på 3 til 5 år (avhengig av modell) for oss vanlige forbrukere, og normalt sett vil de fleste disker overleve garanti-tiden med god margin.

Så hvis harddisken din bare ryker uten videre (garantien bortfaller som regel ved uriktig bruk eller ytre påvirkninger som harde støt, lynnedslag osv.) har du rett til å få den erstattet med en ny. Forbrukerkjøpsloven gjelder også uansett garanti eller ikke, og den sier at reklamasjonsfristen er 2 år, eller 5 år dersom varen er ment å vare betydelig lengre enn 2 år. I følge forbrukerrådet inngår harddisker i den siste kategorien.

Men husk at selv om du kanskje får en ny harddisk om den gamle tar kvelden, vil du ikke få igjen dataene som ligger på den. Derfor nevner vi backup...

Hilsen Datadoktoren

Les alle spørsmål og svar