Harddiskens fremtid er arkivering

Stadig brytes nye barrierer innen lagring. Og mens SSD-er blir raskere og raskere, blir harddisker større og større.

ROMSLIG OG SEIGLIVET: Seagates nye Archive HDD knuser lagringsrekordene. Foto: SEAGATE
ROMSLIG OG SEIGLIVET: Seagates nye Archive HDD knuser lagringsrekordene. Foto: SEAGATE Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Like før jul annonserte Seagate verdens første harddisk med 8000GB kapasitet. Den nye disken har fått navnet Archive HDD, og det forteller alt om hvordan produsentene ser på veien videre for harddiskene. Seagate er selv i ferd med å bli store innen SSD-er, de små elektroniske lagringsenhetene som er mange ganger raskere enn mekaniske disker noensinne vil være i stand til å bli.

Les også: Disse harddiskene lever lengst

Overlever kanskje deg?

I navnet Archive HDD ligger også en ambisjon om at data skal kunne lagres trygt og lenge. I følge Seagate skal det gå i snitt 800.000 timer mellom hver gang en feil oppstår, dersom disken behandles riktig og opererer i anbefalt temperaturområde. Det skulle tilsvare rundt 91 år - med kontinuerlig drift. Det er imidlertid ikke rekord, denne sies å kunne leve mye lenger.

Rotasjonshastigheten ligger på 5900 i minuttet, og gjennomsnittlig lese- og skrivehastighet skal ligge på 150MB i sekundet, ifølge produsenten. Det er ikke verst for en harddisk, men nye SSD-er er normalt minst 3-4 ganger raskere. SSD-er er imidlertid sjelden noe førstevalg når det kommer til arkiveringsformål, da prisene gjerne er 8-10 ganger høyere pr GB og kapasiteten sjelden er høyere enn 1000GB.

Kryptert versjon


Disken kommer også i en versjon med maskinvarebasert kryptering, noe som absolutt kan være en god idé når du skal langtidslagre sensitiv data.

Seagate Archive HDD 8TB ligger allerede tilgjengelig for bestilling i norske nettbutikker, og ikke er den særlig dyr heller. Dagsaktuelle priser finner du i boksen til høyre.

Les også: Harddiskkabinett til 25 kroner

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!