Harddiskenes siste sukk?

10 000 omdreininger og 600 GB - er det nok?

En spesielt rask harddisk til operativsystemet har vært populært blant de som vil spandere litt ekstra for å gjøre PC-bruken mer behagelig. Vi snakker om Raptor-serien fra Western Digital, som roterer med 10 000 omdreininger, men krever ikke spesielle diskkontrollere. Disse diskene har alltid vært overlegne vanlige 7200 omdreiningers disker på alle områder bortsett fra ett - kapasiteten.

De første Raptor-diskene var på 36 GB og kom i 2003. Du kan lese vår test her. Året etter kom det en 74 GB utgave, testet her, og i 2006 kom 150 GB utgaven.

I 2008 kom en helt ny utgave, nok en gang var kapasiteten doblet og hele konstruksjonen var ny. Den fikk også nytt navn, Velociraptor, og disken var nå på 2,5 tommer i stedet for 3,5, men var montert i en massiv kjøleribbe i standard 3,5-tommers format.

Årsaken til det mindre formatet var å gjøre aksesstiden enda lavere, ved at den aktive flaten var mindre og krevde mindre utslag hos lese/skrivemekanismen. Aksesstid er svært viktig når spredte data skal leses inn, og det er dette som i stor grad skjer i disken som brukes til operativsystemet.

Les også: Men harddiskene nekter å dø

Harddiskenes siste sukk?


Enda en dobling

Det siste skuddet på stammen er 600 GB utgaven. Den store kapasiteten skyldes enda tettere lagring på platene, forøvrig er det ingen grensesprengende teknologiske endringer.

Men noen godbiter er det likevel. VelociRaptor støtter nå SATA 6 GB/sek og har 32 MB hurtigminne, kombinert med den større tettheten gjør dette den 15% raskere enn forrige generasjon.

Det finnes også en modell med 450 GB kapasitet.

Tester

Disken har nå vært testet på flere nettsteder og kommer på topp i alle tester. Både lese og skrivehastigheten er over 155 MB/sek, spesielt skrivehastigheten ligger høyere enn noen konkurrenter. Lesehastigheten på disker med større plater og samme datatetthet er nesten i samme klasse, naturlig nok.

Harddiskenes siste sukk?


Den største forskjellen mellom VelociRaptor og 7200 omdreiningers disker ligger i aksesstiden. De vanlige diskene på 2 TB har aksesstider fra 12 til 17 ms, mens den nye VelociRaptor klarer seg med 7 ms.

På tester som baserer seg på inn/ut-ytelse i databaseoppslag og filhåndtering er VelociRaptor nesten dobbelt så rask.

Men er det raskt nok?

Det er ingen tvil om at disken er rask sammenlignet med andre disker. Spørsmålet er om den er rask nok sammenlignet med SSD. Dette avhenger selvsagt av bruksområdet. Som dedikert disk til operativsystem og programmer er en SSD vesentlig raskere enn selv en VelociRaptor.

Les også: SSD som systemdisk - vi har testet

Når det gjelder kapasitet er VeolciRaptor overlegen, også relatert til pris. Men det er ikke behov for 600 GB til en systemdisk, og en SSD med tilstrekkelig kapasitet havner omtrent i samme prisleie i skrivende stund. For entusiastene er valget enkelt - det blir SSD.

For profesjonelt bruk faller også Raptor utenfor, her brukes fortrinnsvis SAS/FC disker med 15 000 omdreininger når man skal ha ytelse og 7200 for lokale filservere med mer beskjedne krav.

Fordelen med harddisker framfor SSD er at de har en vesentlig lengre livssyklus, noe som er viktig i tung drift. Men for en privat bruker som vil ha det aller raskeste for systemet er nok tiden ute for roterende lagring.

Når streaming av musikk, tekst og film etter hvert blir enda lettere tilgjengelig blir behovet for lokal lagring nesten borte for "vanlige folk". Det er ikke mange gigabytene som skal til for å lagre familiealbum, video og egne musikkopptak. For ikke å snakke om egne romaner...