Harddiskene blir tynnere

Harddiskene vil nok være med oss en stund til, de tilpasses nye tider.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Datamaskiner skal bli stadig tynnere og lettere, og det betyr større utfordringer for dem som produserer komponentene som må være med. Ytelsen skal jo ikke bli lavere, samtidig som størrelse og vekt minsker.

Spesielt utfordrende har det vært for lagringsteknologien, harddisken har vært en bremsekloss for utviklingen av enda tynnere enheter.

Men nå har Western Digital lansert en helt ny serie harddisker.

Les også: SSHD - liten pose og stor sekk?

5 millimeter tykk

En vanlig harddisk for bærbare er 9,5 millimeter tykk, men den nye WD Blue ultra-slim harddisken er 47 prosent tynnere, altså nesten halvparten.

 Foto: Western Digital
Foto: Western Digital Vis mer


Samtidig er den 36 prosent lettere og har 47 prosent mindre masse (målt i volum).

Bruk av en sterkere aluminiumslegering har også gjort konstruksjonen stivere og selve motoren har blitt enda mer vridningsstabil ved at akslingen er lagret i begge ender.

Også lydnivået har blitt senket ytterligere, og disken gir bare 15 db i passiv rotasjon og 17 db under skriving og lesing. Disken har kun én plate på innsiden.

Tilkoblingen har blitt ny, det brukes en annen kontakttype enn den vanlige doble SATA+strøm. Den nye kontakten kalles SFF-8784 og er mye mindre. Derfor kan også den intern koblingen gjøres enda mer kompakt.

image: Harddiskene blir tynnere


Disken har en kapasitet på 500 GB, roterer med 5400 omdreininger/min og har 16 MB hurtigminne.

Den veier 74 gram og bruker 0,15 watt i standby, 0,55 watt i rotasjon og 1,5 watt ved lesing/skriving.

Disken har en anbefalt pris i USA på 89 dollar. Norsk pris er foreløpig ukjent, men direkte omregnet vil det si 521 kroner med dagens kurs.

image: Harddiskene blir tynnere


Les også: Kan nanoteknikk doble harddiskkapasiteten?

Black SSHD utgave

Det kommer også en annen utgave hvor den roterende disken er kombinert med en SSD. Dette gir vesentlig raskere oppstart av operativsystem og programmer, pluss hyppig brukte brukerdata.

Western Digital har allerede begynt å sende ut disse enhetene til systembyggere, men har ikke gått ut med detaljer om størrelse på SSD-delen.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!