Foto: Shuttle Tech.
Foto: Shuttle Tech.Vis mer

Harddisk på USB-porten

Bruker du bærbar PC? Frakter du store datamengder mellom hjem og jobb? Da er kanskje en ekstern harddisk noe for deg. Selskapet Shuttle Technologies har levert løsninger for parallellport i lang tid. Nå kommer USB-tilknytning som er mye lettere å koble til.

Shuttle Technologies lager broer mellom forskjellige grensesnitt. De har løsninger for parallell til EIDE og paralell til SCSI. Det aller siste er USB til EIDE. Disse løsningene gjør det mulig å koble standard (les: rimelig) utstyr til alle mulige maskiner. Absolutt alle maskiner i dag har enten parallellport eller USB-porter. USB-løsningen fungerer også på Apples iMac.

LES OGSÅ:

Shuttle Technologies har drivere for alle mulige kombinasjoner av utstyr og tilknytninger. I tillegg har de programvare for tilkobling og frakobling. Det er mulig å koble til og fra utstyr mens PCen er på. Parallellporten er egentlig ikke beregnet på dette, men det virker. USB er beregnet på dette, og er den beste løsningen for denne typen tilknytning.

USB-løsningen blir tilgjengelig i desember.

Fordelen med USB

USB er en forkortelse for Universal Serial Bus. Alle PCer som er produsert de siste to årene har en eller to slike porter. Ved å bruke små USB-HUBer, kan du koble til hele 127 enheter til PCen din. USB er raskt og enkelt. For å benytte USB bør du helst ha Windows 98. Seneste versjon av Windows 95 (OSR2) støtter også USB i begrenset omfang. Har du Windows NT, må du vente på Windows 2000 før du kan ta USB i bruk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Her kan du lære mer om USB.

DataBook

DataZONE DataBook er en ekstern harddiskløsning som benytter teknologi fra Shuttle Technologies. De leverer eksterne harddisker som kan kobles til hva som helst. De har levert løsninger for parallellport frem til nå, men vil lansere USB-varianter på Comdex i Las Vegas denne måneden.

Våre erfaringer

I vår test av CD-brennere har vi testet HP CD-Writer 7100e. Den er montert i et eksternt kabinett som kobles til parallellporten. Av ren nysgjerrighet åpnet vi den opp for å se inni, og der er det en helt standard EIDE CD-brenner. Koblingen mellom parallell og EIDE er nettopp fra Shuttle Technologies. Etter et besøk på nettstedet deres, hadde vi drivere til både CD-brennere, CD-ROM-lesere og harddisker.

Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.

Vi prøvde dette med to forskjellige harddisker vi hadde liggende. Det var en Quantum Fireball EL 5.1 GB og en IBM Deskstar 10GP 10,1 GB. Begge fungerte utmerket, men vi anbefaler å partisjonere og formattere diskene i en vanlig PC før de flyttes over i boksen. Selv om IBM-disken er på over 8 GB, var det ingen problemer med å utnytte all plassen. Mange PCer har problemer med disker av denne størrelsen, men ved å koble dem via parallellporten vil det alltid gå bra. Ytelsen var ca. 1 MB pr. sekund for både lesing og skriving. Det er ikke så verst over parallellporten. Vi forventer at USB vil ha omtrent samme ytelse.

HP opplyser at de gjerne leverer parallellport-boksen uten innhold separat. Istedenfor å kjøpe dyre ferdig-løsninger, blir det mye billigere om du setter inn en standard disk selv.