Ved å kombinere tradisjonell teknologi med laserteknologi, regner Seagate med å kunne tilby en dramatisk økning av diskkapasiteten. Foto: Erik Andersen
Ved å kombinere tradisjonell teknologi med laserteknologi, regner Seagate med å kunne tilby en dramatisk økning av diskkapasiteten. Foto: Erik AndersenVis mer

Harddisk-nytt fra Seagate

Seagate avholdt forrige uke et seminar i Oslo der flere av selskapets toppfolk fra USA presenterte eksisterende og fremtidige teknologier og produkter innenfor harddisker. Hvis Seagate lever opp til sine fremtidsplaner, kan vi vente oss interessante harddiskløsninger fremover.

DinSide Data har nylig testet en rekke IDE-harddisker, og tre av disse er Seagate-disker. Spesielt Medalist Pro 9140 utmerket seg med testens raskeste leseytelse og aksesstid. Grunnen til at den ikke nådde helt opp, er den noe overraskende middelmådige skriveytelsen.

Ikke alt er nytt

Ikke alt er nytt under solen: Både Medalist Pro og andre "desktop"-disker som Seagate kaller dem, har allerede tatt i bruk en del nyvinninger. Seagate har blant annet arbeidet mye med å få ned støyen på diskene i denne klassen. Lokket har fått en ny utforming og er nå også skrudd fast til motoren for å redusere vibrasjoner.

Seagate er også på vei bort fra en tradisjonell kulelagerbasert motor til en væskebærende konstruksjon (eng. Fluid Bearing Motor Design) som er oljefylt. Seagate hevder at denne motoren skal gi større nøyaktighet, ha lavere støynivå og være mindre følsom for slag og støt. Medalist Pro-serien bruker allerede denne motoren (og ikke vær bekymret - du slipper å skifte olje på harddisken din!).

Som vanlig kommer ny teknologi først i de dyre toppmodellene. Etter hvert som produksjonen gir bedre uttelling og prisene faller, benyttes den også i rimeligere produkter.

Tidligere ble f.eks. omdreiningshastigheter på 7200 rpm (rotasjoner pr. minutt) bare benyttet i dyre SCSI server-disker. Med Medalist Pro-serien var Seagate blant de første som introduserte denne hastigheten også på en IDE-disk.

Senere har blant annet IBM kommet etter med dette, men Seagate var også først ute med 10.000 rpm harddisker. Disse diskene er lynraske, men så dyre at de sjelden blir benyttet i noe annet enn servere. Kappløpet går imidlertid videre, og Hitachi introduserte nylig disker med 12.000 rpm.

SeaShield er navnet på en annen praktisk detalj på Seagates "desktop"-disker. Dette er en plate som plasseres over elektronikken på disken, og som gir god beskyttelse mot statisk elektrisitet og skrutrekkere som glipper.

Med en ny flate på disken, er det også blitt plass til en hel side med en kortfattet, men tilstrekkelig installasjonsanvisning. Her står ikke bare jumper-innstillingene, men også hvilken vei kabelen skal sitte. SeaShield blir imidlertid ikke tatt i bruk på toppmodellene ennå, siden varmeutviklingen er for stor på disse diskene.

Hva kommer i nær fremtid?

Allerede en del av dagens disker benytter plater med en ny superglatt overflate. Det gjør at lese- og skrivehodet kan sveve enda nærmere overflaten enn ellers. Problemet er at hvis denne luftputen plutselig blir borte og hodet lander på denne overflaten, kan hodet bli sugd fast slik at det ikke klarer å flytte seg.

Helt innerst på disken, er det derfor et lite område som ikke er fullt så glatt. Dette brukes som landingssone for hodene. Normalt er det en magnet som sørger for å parkere hodet når strømmen blir borte, men på superglatte disker er dette ikke bra nok.

Seagate har derfor innført noe de på engelsk kaller for "Air Vane Latch". Denne innretningen sørger for at luftstrømmen er tilstrekkelig til at hodet alltid kommer seg trygt til landingsplassen med den ujevne rullebanen.

For våre tekniske lesere

Neste planlagte skritt fra Seagate er enda mer vidtgående: Gjennom oppkjøpet av Quinta Corporation, har selskapet fått tilgang til teknologi som gjør det mulig å kombinere tradisjonell harddiskteknologi med laserteknologi og dermed sprenge dagens grenser for lagringskapasitet.

Hvis alt du ønsket deg var et overblikk, kan du stoppe her. I DinSide Data ønsker vi imidlertid å tilby våre lesere både overblikk og dybdestoff, så er du den tekniske typen som vil vite mer om bruk av laserteknologi og andre tekniske nyheter som Seagate hevder skal gi bedre harddisker, kan du lese videre her.