- Harddisk-kameraer snart borte

København, DinSide.no: Enorm lagringskapasitet til tross, videokameraer med harddisk er snart historie, tror Sony.

Sony Handycam HDR-CX350 er et full HD-kamera med 32 GB innebygd flashminne, som kan utvides med minnekort av typen SD eller MS. En spesiel CMOS bildebrikke kalt Exmor R skal sørge for svært gode opptak innendørs og andre steder med begrenset lys. Veiledende pris blir 8.500 kroner når det dukker opp i butikkene til våren.
Sony Handycam HDR-CX350 er et full HD-kamera med 32 GB innebygd flashminne, som kan utvides med minnekort av typen SD eller MS. En spesiel CMOS bildebrikke kalt Exmor R skal sørge for svært gode opptak innendørs og andre steder med begrenset lys. Veiledende pris blir 8.500 kroner når det dukker opp i butikkene til våren. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Interessen rundt HD-video er stor, ikke minst har folks sult på svære TV-er, avanserte spillkonsoller og Blu-ray-filmer bidratt til dette. Men også på kamerafronten har det skjedd mye innen High Definition de siste årene, og for noen få tusenlapper får du nå videokameraer som kan filme i full HD i overbevisende kvalitet under nær sagt alle lysforhold.

Les også: TEST: HD-videokamera til 1500 kroner

Tilbakegang

Likevel har markededet for videokameraer vist en stagnasjon og tilbakegang de siste årene. Det skyldes flere forhold. Noe av forklaringen ligger i at fotoapparatene har blitt bedre og bedre også på videoopptak, men minst like viktig er usikkerhet rundt formater og lagringsmedier.

I løpet av få år har vi gått fra bånd til små DVD-plater, til harddisker, og videre til fastminne og nå minnekort. Nå tyder imidlertid alt på at fastminne og minnekort blir vinneren, og fremtidens standard.

SD-flashminne vinner

Nordisk markedssjef for Sonys Digital Imaging-divisjon, Carsten Scheuer. Foto: Bjørn Eirik Loftås
Nordisk markedssjef for Sonys Digital Imaging-divisjon, Carsten Scheuer. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer


- Vi kommer snart til å fase ut harddiskbaserte videokameraer, for nå er det stort sett kun flashminne som gjelder. Signalene fra våre konkurrenter er stort sett de samme, sier nordisk markedssjef for Sonys Digital Imaging-divisjon, Carsten Scheuer.

Og som alle de store konkurrentene har også Sony nå bestemt seg for å satse på minnekorttypen SD - Secure Digital. Disse dominerer stort i markedet, og har i øyeblikket mer enn 80% markedsandel.

At produsentene nå ser ut til å enes om en fremtidig standard er muligens den bekreftelsen mange kunder har ventet på, og kombinert med stadig synkende priser kan det føre til ny fart i videokameramarkedet.

Dette tar helt over for bånd, harddisk og platebasert lagring.
Dette tar helt over for bånd, harddisk og platebasert lagring. Vis mer


Siste generasjon harddisk

Sony presenterte nylig sine 2010-nyheter, og det finnes riktig nok et par harddisk-modeller blant disse. Den rommeligste byr på hele 240 GB lagringsplass, som tilsvarer over 100 timer opptak i full HD. Slik kapasitet kan ingen minnekort-kameraer konkurrere mot foreløpig.

- De flashminne-baserte kameraene har foreløpig maks 64 GB lagringskapasitet. Det holder imidlertid for de aller, aller fleste, sier Scheuer til DinSide Data, og peker på at disse kameraene er både mindre, lettere og tåler mer enn de harddiskbaserte.

Et knippe av årets videokameranyheter fra Sony Foto: Bjørn Eirik Loftås
Et knippe av årets videokameranyheter fra Sony Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

(fortsetter under bildet)

Lager egne SD-kort

Samtidig lanserer Sony sine første egenproduserte minnekort av typen SDHC (Secure Digital High Capasity), med kapasitet på inntil 32 GB.

Sony avviser imidlertid at de med dette har til hensikt å legge ned utviklingen av sin egen minnekorttype MemoryStick, men at de ønsker å gi kundene et valg. Derfor støtter samtlige nye videokameraer fra produsenten begge korttypene.

Les også: Dette er et kamera