Harddisk-hastighet på minnekort

NYHET: De nye rekordstore minnekortene fra Transcend har en skrivehastighet som for kort tid tilbake kun var harddisker som kunne matche.

Nettstedet Digit.no melder om at Transcend har lansert et 8 GB Compact Flash type I-kort med 120x skrivehastighet. I praksis skal skrivehastigheten ligge på 18 MB pr sekund, og lesehastigheten 20 MB pr sekund.

Tidligere har Sandisk lansert et minnekort på 4 GB, Sandisk Extreme III, som de hevder har både lese- og skrivehastighet på over 20 MB pr sekund.

Disse minnekortene er først og fremst myntet på digitale kameraer med høy bildeoppløsning, rask seriefotografering og høykvalitets plasskrevende videoopptak.

Mange venter imidlertid også på den dagen da de mekaniske, bråkete og varmeutviklende harddiskene i PCer og høykapasitets MP3-spillere kan erstattes av elektronisk minne uten bevegelige deler.

Harddisk-ytelse

I følge våre egne tester har de raskeste SerialATA-harddiskene på markedet i dag en gjennomsnittlig skrivehastighet på rundt 50 MB pr sekund.

Hvis du har en bærbar PC, er derimot skrivehastigheten som regel langt lavere. Vår test av 120 GB-disken Momentus fra Seagate viser en gjennomsnittlig skrivehastighet på 27,3 MB - som regnes som meget bra for en 2,5 tommers disk.

Ikke for hvermansen

Men de som håper på en overgang fra mekanikk til elektronikk på lagringssiden i PCen, må nok smøre seg med tålmodighet. For selv om hastigheten er bra, er verken kapasiteten eller prisen særlig konkurransedyktig - foreløpig. Transcend-minnekortet har for eksempel en veiledende pris på 699 Euro, eller nesten 5.600 kroner etter dagens kurser. Det betyr 70 øre pr MB, mens den omtalte Seagate harddisken har en MB-pris på i underkant av 2 øre...