Hvor ble det av alle e-postene mine, Microsoft?
Hvor ble det av alle e-postene mine, Microsoft?Vis mer

Har du sjekket Hotmail i dag?

KOMMENTAR: Ubehagelig overraskelse fra Microsoft.

I dag mistet jeg all e-posten jeg hadde lagret hos Microsoft.

Etter litt leting fant jeg ut at det sannsynligvis er fordi jeg ikke har aksessert innboksen min på fire måneder. Det står i hvert fall i hjelpeteksten når du er logget inn på tjenesten:

Q: Why are all my e-mail messages gone?
A: Free Windows Live Hotmail accounts become inactive if you don't sign in for 120 days, or within the first 10 days after signing up for an account. After an account becomes inactive, all messages, folders, and contacts are deleted. Incoming messages will be sent back to the sender as undeliverable. (...)

MEN. Det står ingenting om det i bruksavtalen når du registrerer deg. Det sjekket jeg for få minutter siden.

Jeg har altså ikke på noe tidspunkt fått informasjon om at dette var nøvendig for å beholde tilgang til tjenesten.

Heldigvis for meg bruker jeg ikke hotmailkontoen min til stort annet enn Messenger og ymse tjenester jeg registrerer meg på for å slippe stadige mase-eposter. Dog hender det at jeg titter innom i tilfelle noen har brukt epostadressen for å sende meg en personlig e-post.

Det er sannsynligvis ikke første gang jeg ikke har logget inn på 120 dager, men jeg tror jeg har funnet ut hvorfor kontoen har blitt slettet denne gangen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

«At jeg har logget inn på Messenger med den samme kontoen så og si hver eneste dag, har altså ikke hatt noen betydning.»


Jeg har brukt MSN Messenger (nå Windows Live Messenger) i mange år, men da jeg byttet over til Mac for halvannet år siden, byttet jeg også klient til Adium, som er godt kjent blant Mac-brukere. Adium fungerer ikke bare med MSN, men også mot Facebook chat, GTalk og andre populære lynmeldingstjenester og har vært inkludert i to anbefalingsrunder på DinSide:

20 geniale gratisprogram til Mac
15 anbefalte Mac-programmer

Problemet er imidlertid at Adium aldri logger meg inn på epostkontoen slik den offisielle Messenger-applikasjonen gjør. Derfor har ikke dette gått "automatisk" når jeg har logget på Messenger, slik det har gjort på Windowsmaskinen min i alle år. At jeg har logget inn på Messenger med den samme kontoen så og si hver eneste dag, har altså ikke hatt noen betydning.

Pål Joakim Olsen er teknologiredaktør i DinSide.
Pål Joakim Olsen er teknologiredaktør i DinSide. Vis mer


120 dager er ikke mye. Hadde jeg havnet på sykehus i fire måneder hadde det vært ekstra sårt å komme tilbake til en tømt postkasse hvis jeg brukte Hotmail som primær-epost.

Microsofts argeste konkurrent, Googles Gmail, har ikke denne begrensningen. I følge deres brukeravtale vil kontoen din kun stenges dersom du har misbrukt den, dersom de har pålegg fra myndigheter om å stenge en konto, eller dersom tjenesten blir stengt som helhet. Og - ut fra deres mantra "Don't be evil" vil jeg til og med gjette på at Google ville ha gitt brukerne god frist på å hente ut eposten dersom sistnevnte skulle være aktuelt.

Det stopper imidlertid ikke der. De siste dagene har jeg ikke klart å logge meg inn på Microsofts Live-tjenester, til tross for at passordet har vært det samme, og at det har gått helt fint å logge på Messenger (via Adium) med akkurat det samme passordet. I følge Twittersfæren er det også store problemer med Microsofts Live-tjenester i dag (se for øvrig her for mer informasjon).

Snedig er det også at da jeg klikket på lenken for glemt passord fordi jeg ikke fikk logget inn, fikk jeg tilsendt et nytt - til Hotmail-adressen. Hvordan hadde dere tenkt til at jeg skulle få lest denne eposten, Microsoft?

Løsningen ble til slutt å logge inn på en vanlig Messenger-klient (samme passord!), trykke på epostikonet og dermed bli logget inn direkte. Det var da jeg fikk beskjed om at kontoen min var i reservert-modus, og i neste skjermbilde var innboksen tømt. Dette til tross for at jeg tidligere har definert et sikkerhetsspørsmål som jeg kunne ha svart på i stedet for å gå den kreative veien om Messenger-klienten.

Det forundrer meg at Microsoft kan ha så dårlige bruksvilkår og vesentlige svakheter i sin eposttjeneste når konkurrentene stadig blir flere, og der mange av dem er bedre.

Anbefalte lenker:
Og DETTE skrev du under på? - Om Facebooks bruksvilkår
Vent nå litt, Google ... - om bruksvilkårene for Google Chrome, som heldigvis ble endret i etterkant.
Ta backup av nettinnholdet ditt - hadde jeg fulgt mine egne tips, hadde jeg i hvert fall hatt det meste av det jeg mistet.