ShadowHammer

Har du PC fra denne produsenten? Oppdater nå

Rammet av et omfattende angrep.

ANGREPET: Har du en Asus-PC bør du sørge for å oppdatere programvaren Live Update. Foto: Asus.
ANGREPET: Har du en Asus-PC bør du sørge for å oppdatere programvaren Live Update. Foto: Asus. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PC-produsenten Asus oppfordrer kundene sine om å oppdatere programvaren Live Update som ligger forhåndsinstallert på PC-er fra selskapet. Årsaken er at flere enheter - Asus skriver i en pressemelding at det er snakk om et lite antall - er blitt infisert med ondsinnet kode etter et angrep mot selskapets Live Update-servere.

Det var Motherboard som først rapporterte om hendelsen mandag denne uken.

Angrepet er et såkalt «supply-chain attack», altså et angrep mot PC-ene før de forlater fabrikken, og hensikten er å installere skadevare og bakdører blir installert mens de settes sammen, men også via leverandører før de når ut til kunden. På den måten kan angriperne infisere PC-en direkte innen de selges.

Sjekk om du er rammet

I tillegg til å slippe en oppdatering til Live Update-programvaren, tilbyr Asus et diagnoseverktøy som PC-brukerne kan benytte for å undersøke om deres enheter er rammet. Lenken til verkøyet finner du i selskapets pressemelding.

Live Update er et program som ligger forhåndsinstallert på Asus-PC-er og sørger for å holde systemet oppdatert med drivere og liknende. Den oppdaterte utgaven av Live Update har versjonsnummer 3.6.8.

- Målrettet angrep

Ifølge det russiske datasikkerhetsselskapet Kaspersky Lab er 57.000 enheter med Kaspersky-programvare rammet av angrepet som er døpt «ShadowHammer», men de estimerer at den ondsinnende koden ble distribuert til totalt 1 million enheter og installert på flere hundre tusen av dem: Kaspersky hevder samtidig at angriperne ikke var interessert i alle brukerne, men kun et fåtall av dem:

«De siktet seg inn på kun 600 spesifikke MAC-adresser», skriver selskapet på sine nettsider.

Også Symantec, et annet sikkerhetsselskap, skriver at flere tusenvis ble rammet av dette angrepet, de fleste av dem er vanlige forbrukere.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!