Har du installert SSD riktig?

Roterende disker og SSD er ikke organisert på samme måte.

Hvordan dataene ligger på lagringsmediet har stor betydning når de skal leses og skrives. For at et lagringsmedium skal være effektivt i bruk er det delt inn i sylindere og blokker, som har hver sin "etikett" for at operativsystemet skal kunne holde oversikt over hvor alt ligger.

Men det er mange måter å organisere på, og hvis ikke de to som skal snakke sammen bruker samme system, mål og enheter blir det mye ekstraarbeide som må gjøres.

Har man har et system hvor alt er organisert i bunter på 5, så blir det mye styr når man skal plassere bunter på 4 i det samme systemet. Da blir det enten sløsing med plass, eller man må åpne flere beholdere for å hente ut det som skal skal bli en bunt.

Kloning av harddisk

Mange har brukt et kloneprogram for harddisker for å kopiere over innhold fra en systemdisk til en ny SSD. Da har man gjerne tatt en total sikkerhetskopi først på en ny disk, for så å slette data og programmer på systemdisken slik at man får plass på SSD'en til operativsystem og de viktigste programmene. Så kloner man den slankede utgaven av systemdisken og kloner den til den nye SSD-en. Resten legger man på en harddisk.

Men det er ikke sikkert at organiseringen av datablokker passer med blokkstrukturen på SSD-en. Da blir det mye ekstra trafikk og man kan ende opp med en SSD som bare presterer en tredjedel av det den egentlig er i stand til.

Noen kloneprogrammer tar hensyn til å organisere dette riktig, det kalles Partition Alignment på stammespråket.

Installerer du Windows7 fra bunn av og oppretter partisjoner fra installasjonsprogrammet, vil det også blir riktig, fordi Windows7 støtter SSD og vet hvordan den skal behandles for å yte optimalt.

Men hvis du har brukt et kloneprogram eller partisjoneringsløsning som ikke tar hensyn til dette, kan det hende at du taper ytelse.

Slik sjekker du

Hvordan du finner ut om du har partisjonene på plass på SSD-en er ikke så vanskelig. Da gjør du følgende:

  • Klikk på Start, skriv msinfo32 i søkefeltet og trykk enter.
  • Gå til Components -> Storage -> Disks og finn SSD-en din
  • Finn Partition Starting Offset i listen og noter deg tallet
  • Del dette tallet med 4096 i Windows Kalkulator
Hvis resultatet blir et helt tall, uten desimaler, så er alt i orden.

Har du installert SSD riktig?


Hva gjør du hvis det ikke stemmer?

Det finnes flere programmer som kan løse dette problemet. De fleste av disse koster noen kroner, men vi snakker ikke om mer enn et par hundrelapper.

Hvis du ikke er en PC-fikler, men bare vil ha et verktøy som gjør jobben enklest mulig, kan du sjekke ut Paragon Alignment Tool. Her kan du se en presentasjon av programmet. Det koster under 30 US dollar.

Hvis du heller vil fikle litt og spare penger kan du bruke gratisprogrammet Gparted

Dette er et Linux-program, som kan brennes til en CD sammen med de nødvendige oppstartsprogrammene for å lage en verktøy-disk.

Mer info om dette finner du her.

Når du har startet maskinen fra denne platen finner du SSD-en din i menyen oppe i høyre hjørne.

Har du installert SSD riktig?


Deretter velger du Partition og Resize/Move.

Har du installert SSD riktig?


I vinduet som dukker opp endrer du Free Space Preceding til 2 MB. Fjern krysset og klikk Resize/Move.

Har du installert SSD riktig?


Kjør i gang prosessen ved å trykke Apply.

Så gjør du det samme en gang til, men denne gangen setter du Free Space Preceding til 1 MB, fjerner krysset, klikker Resize/Move og Apply.

Grunnen til at du må gjøre dette to ganger er en særhet hos Gparted.

Etter at prosessen er ferdig slår du av maskinen og starter opp igjen fra Windows. Hvis du får problemer med oppstart starter du fra Windows 7 installasjonsDVD-en og velger Repair Your Computer fra hovedmenyen. Programmet vil finne den eventuelle feilen og rette den automatisk.

Hvorfor gjøre det så vanskelig?


Den aller enkleste måten å kopiere over det du ønsker fra en eksisterende systemdisk som inneholder for mye data til å passe på en ny SSD er programmet Migrate OS to SSD. Det anbefales på det sterkeste, og sparer deg for timers arbeid og mulige ergrelser.

Kilder:

http://lifehacker.com/5837769/make-sure-your-partitions-are-correctly-aligned-for-optimal-solid-state-drive-performance

http://lifehacker.com/5837543/how-to-migrate-to-a-solid+state-drive-without-reinstalling-windows