Har brent min siste plate

Blu-ray er et håpløst lagringsmedium.

«I løpet av brenneprosessen, som av Windows ble anslått å ta noen timer, har jeg fått mange flashbacks. Klikkelyder fra drevet, susing, plate som plutselig roterer i full hastighet for så omtrent å stoppe helt opp.»


Det slo meg her om dagen at det er en stund siden CD-brenning var hot, der jeg stod og betraktet en mann som tømte eske på eske med hjemmebrente plater i restavfallsdunken på søplefyllinga. Han var nok lettet over at han omsider hadde tatt skrittet fullt ut og ble kvitt dem for godt - alle sammen.

Personlig har jeg vært med på reisen siden jeg fikk min første CD-brenner for 14 år siden, og når jeg ser tilbake har det i grunnen vært en temmelig humpete tur. Med feilbrenninger. Med mekanisk støy. Med treg aksess, sirup-lesing og uleselige plater. Men også med noen overraskende oppturer, for eksempel da vi prøvde å lese plater vi hadde brent for mange år siden.

Som distribusjonsmedium for musikk og film representerte de optiske platene intet mindre enn en revolusjon da de ble introdusert. Og med Blu-ray godt etablert i markedet vil plateformatet leve videre i mange år ennå. Selv om jeg personlig foretrekker andre kanaler for distribusjon av lyd og bilde, ser jeg helt klart fordelene, og hvor enkelt det er å forholde seg til et fysisk medium og spillere som starter avspilling av seg selv så snart platen settes i drevet.

Som lagringsmedium har derimot de optiske platene for lengst utspilt sin rolle. Det gjenspeiles i butikkene. Enkelte butikker har for eksempel solgt brennbare DVD-plater for 50 øre stykket i vinter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bjørn Eirik Loftås er redaktør for DinSide Data, og tidligere hjemmebrenner.
Bjørn Eirik Loftås er redaktør for DinSide Data, og tidligere hjemmebrenner. Vis mer


En gang var artikler om platebrenning blant de mest populære på DinSide, og for noen år siden ville tilsvarende salgskampanjer sannsynligvis ført til at folk hadde trampet hverandre ihjel på vei inn i butikklokalet. Men ikke nå lenger. Nå er det minneplugger og eksterne harddisker som gjelder. Nesten ingen snakker lenger om å ta backup av data til plater.

Derfor blir det nesten tragikomisk at Microsofts sylferske operativsystem Windows 7, for første gang har fått en egen "brenn"-knapp i Windows Utforsker. En eller annen senior i utviklingsavdelingen fikk vel omsider vilja si. Sannheten er at knappen skulle vært på plass allerede i Windows 98 og burde vært radert bort fra tegnebrettene allerede ved planleggingen av Windows Vista.

I PC-en min har jeg en Blu-ray-brenner som knapt har vært i bruk siden den var ny for halvannet år siden. Men i motsetning til CD-er og DVD-er er brennbare Blu-ray-plater fortsatt kostbare. En plate med kapasitet på 25 GB koster gjerne mellom 50 og 100 kroner, avhengig av merke og utsalgssted. Platene som er overskrivbare er gjerne enda dyrere.

Og det var en slik overskrivbar Verbatim-plate jeg satte i drevet i dag tidlig, for å brenne en sikkerhetskopi av epostarkivet mitt, totalt ca 20 GB. I Windows 7 kan jeg velge å formatere platen slik at jeg kan dra og slippe filer til den, omtrent som til en romslig minneplugg. Praktisk, ikke sant? Joda, helt til du drar en mappe med noen tusen filer i til stasjonen.

I løpet av brenneprosessen, som av Windows ble anslått å ta noen timer, har jeg fått mange ekle flashbacks. Klikkelyder fra drevet, susing, plate som plutselig roterer i full hastighet for så omtrent å stoppe helt opp. Periodiske uforklarlige heng i programmer. Og toppen av kransekaka; en Windows Utforsker som fryser når tålmodigheten definitivt er over, og jeg fortvilet trykker på Avbryt-knappen, gang på gang.

Jeg besøker deretter produsenten av Blu-ray-brenneren, LG, sine nettsider. Der finner jeg en oppdatering til brenneren. I listen ligger det flere oppdateringer, og minst to som skal gi mer stabil brenning. Jeg oppdaterer, og prøver på nytt - men med samme bedrøvelige resultat.

Deretter kobler jeg til en harddisk via USB-porten, og etter få minutter har jeg sikkerhetskopiert alle epostene mine - uten avbrudd eller problemer av noe slag.

Stakkars produsenter av brennbare CD- DVD- og Blu-ray-plater. Hvis dere ikke har gjort det for lenge siden, finn på noe annet. Platebrenning hører til i den digitale steinalderen og slett ikke i 2010.

Les også: Derfor trenger du ikke HD-brenner