Handleguide for bærbare

Core Duo, 1024 MB RAM, WLAN, BT og ATI X1400 med HyperMemory. Skulle du handlet deg bærbar, men skjønner ikke hva selgeren snakker om? Vi hjelper deg litt på vei. (Publisert første gang desember 2006.)

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Handleguide for bærbare

  1. Ord og uttrykkOppdatert 14.12.07

Trenger du en bærbar datamaskin, men fortviler over alle de tekniske uttrykkene? Ingen grunn til det. Det er riktignok mange vanskelige og forvirrende ord i databransjen, men det meste kan også forklares på en grei måte.

image: Handleguide for bærbare


Denne lille handleguiden forsøker å gjøre nettopp det. Mye av det som står her har vi også forklart andre steder på DinSide Data, men det er så absolutt mye greiere når du får samlet alt på et sted.

Kartlegg behovene dine!

Grunnlaget for PC-kjøpet ditt bør være definert før du ser på hva som finnes på markedet. Har du ikke en klar formening om hva du er ute etter, klarer du enten aldri å bestemme deg, eller så er sjansen stor for at du ombestemmer deg flere ganger midt i prosessen, blir usikker og gir opp.

Det er dessverre ikke alltid rett fram å vite hva du ser etter heller, men ha i det minste klart for deg hva slags arbeid maskinen skal brukes til, hvor mye den skal fraktes rundt og hvem som skal bruke den. En pensjonist som skal bruke datamaskinen til å surfe og lese e-post har et helt annet krav til maskinvaren enn en ungdom som kjører mange programmer samtidig, skal redigere video eller spille moderne 3D-spill.

image: Handleguide for bærbare


Ut i fra dette bør du kunne danne deg noen omtrentlige minimums- og/eller maksimumkrav når det gjelder vekt, maskinens størrelse og batterilevetid. Dette gjenspeiles selvfølgelig i maskinvaren, og det skal vi ta for oss på neste side.

Utålmodig? Klikk her for å gå rett til forklaringene.

Kjøp på Nett

Fordelen med å shoppe på Internett er at du kan bestemme deg for en maskin i ro og mak, se på tilbud i forskjellige butikker og finne det beste tilbudet. Ulempen er selvfølgelig at du ikke får noen mulighet til å ta og kjenne på produktet, og at du heller ikke får særlig kjøpehjelp - dersom du da ikke ringer og tar kontakt med en selger. Så ved nettkjøp er du for det meste overlatt til deg selv - både på godt og vondt.

Kjøp i butikken

For mange er det betryggende med fysiske butikker, ettersom du da kan både se og ta på selve produket, og i tillegg få hjelp fra en selger.

 Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland Vis mer


Større elektrokjeder selger massevis av billige bærbare, gjerne med prisgaranti. Dette garanterer deg dessverre ingenting, av og til er det nemlig slik at de fører produktet eksklusivt. Du får riktignok kjøpt tilnærmet like produkter i konkurrerende butikker, men en eller annen detalj (og dermed også modellbetegnelsen) skiller seg gjerne ut. Se deg derfor ikke blind på slike tilbud.

Men uansett er det mange gode kjøp som kan gjøres, og litt av poenget med å kjøpe PC i butikk er jo som nevnt at du kan ta tak i en eller annen selger som kan hjelpe deg. Men selgere kommer nå engang i mange forskjellige typer - og ikke alle har god nok peiling på hva de faktisk snakker om. En tommelfingerregel er at jo flere vanskelige ord selgeren bruker, jo mer prøver han (dataselgere har en tendens til å være hankjønn) å kompensere for at han faktisk ikke kan nok om produktet - eller data overhodet. Det kan selvfølgelig også bety at selgeren er skikkelig nerd, så spør i så fall om han kan oversette det han sier til "norsk".

For deg som liker å ha litt kontroll selv har vi altså tatt for oss mange av dagen viktigste uttrykk i bransjen, kort forklart hva de betyr og hva som er bra. Så her er det bare å lese og lære, eller skrive ut hele lista og ta med i butikken.

Bla om for komplett hjelpeliste!