HandBrake - lynrask DVD-ripping

Fabelaktig gratisprogram for alle som vil rippe DVDer eller konvertere video.

<strong><B>AV MED HÅNDBREKKET:</strong></B> Nye Handbrake har blant annet 64-bits-operasjoner og bedre støtte for undertekster.
AV MED HÅNDBREKKET: Nye Handbrake har blant annet 64-bits-operasjoner og bedre støtte for undertekster. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De som maser om at de beste tingene i livet er gratis har aldri prøvekjørt en Porsche, men det finnes øyeblikk hvor den trøtte klisjeen faktisk stemmer.

Handbrake er et slikt øyeblikk. Programmet er ikke nytt, men har i årevis gitt Windows, Mac og Linux-brukere anledning til å legge over DVDene sine til harddisk uten særlig mye annet å tenke på enn å trykke på "Start"-knappen. Det er også mulig å konvertere vanlige videofiler, for eksempel til en annen oppløsning eller til et annet format.

Nå er gratisprogrammet ute i helt ny drakt, som i dette tilfellet først og fremst betyr at det kjører i 64-bits-kledning. Idealistene bak programmet lover dessuten "mer enn 1000 forandringer" siden forrige versjon kom ut i fjor høst, der noen er lettere synlig og mer verdifulle enn andre.

Fartsøkninger den nyvinningen som er enklest å sette pris på. Hvorfor det er smart å gå fra 32-bits til 64-bits programvare kan du lese mer om i denne artikkelen, men veldig enkelt sagt betyr det at data kan behandles hurtigere hvis PCen eller Macen, og/eller operativsystemet, er lagt til rette for disse 64 bitene.

Hva betyr 64-bits i praksis?

Så hvor mye raskere er egentlig nye Handbrake? Vi gjorde et par enkle sammenlikninger mellom den gamle versjonen, 0.9.3, og nye 0.9.4, og det viser seg at det kan være mye å hente på enkelte typer konvertering.

<strong><B>FORHÅNDSVISNING:</strong></B> Med nye "Live Preview" kan du få et glimt hvordan den ferdige videoen vil se ut etter konverteringen.
FORHÅNDSVISNING: Med nye "Live Preview" kan du få et glimt hvordan den ferdige videoen vil se ut etter konverteringen. Vis mer


Vi konverterte for eksempel en AVI-videofil på 250MB ned til 180MB, og fra en oppløsning på 624x352 ned til 480x272. Kodeken var stilt til "MPEG-4 (ffmpeg)", og her gikk det unna.

Med den gamle versjonen hadde konverteringen en snitthastighet på rundt 160 bilder per sekund, mens det totalt tok 5:23 minutter å fullføre jobben.

Med nye Handbrake lå snitthastigheten på mellom 270 og 290 bilder per sekund, noe som naturlig nok førte til at hele konverteringsjobben bare tok 3:04 minutter.

DVD-konvertering er en helt annen øvelse, og det har alltid tatt tid. Det er fortsatt tilfelle med Handbrake, men, alt etter hvordan en måler, det har skjedd forbedringer også der.

Vi konverterte 10 prosent av en vanlig DVD med gamle og nye Handbrake, og fant, ganske overraskende, at de to versjonene brukte omtrent like lang tid når innstillingen var satt til "bitrate 1500kbps" og h.264 - rundt 11 minutter og 20 sekunder.

Hvis vi derimot brukte "normal"-forhåndsinnstillingen for siste versjon av Handbrake gikk det atskillig raskere. MacBook Proen vår brukte 7:58 minutter og holdt en gjennomsnittlig hastighet på 35 bilder per sekund.

Det skyldes nok at Handbrake-utviklerne har effektivisert og optimalisert konverteringen når du bruker såkalt "konstant kvalitet" på kodingen. Det kan du lese mer om her.

Andre hyggelige nyheter

I tillegg til at hastigheten på DVD og videokonverteringen har økt, finnes det også et par-tre andre store nyheter som er verdt å nevne.

Det er nå for eksempel mulig å forhåndvise et lite utdrag fra filmen (mellom fem og 60 sekunder), med de innstillingene du har valgt. Der du tidligere bare har kunnet forhåndsvise stillbilder, lager Handbrake nå altså en snutt for å vise deg hvordan den ferdige videoen vil se ut. Ettersom videokonvertering har en tendens til å ta litt tid, er det veldig fint å kunne se deler av det "ferdige" resultatet før en setter igang konverteringsjobben(e).

<strong><B>BEDRE UNDERTEKSTER:</strong></B> Nå kan du bruke eksterne undertekster på videoene dine, uten at de brennes inn i bildet ved konvertering.
BEDRE UNDERTEKSTER: Nå kan du bruke eksterne undertekster på videoene dine, uten at de brennes inn i bildet ved konvertering. Vis mer


Støtten for undertekster er også kraftig forbedret, og nå kan du blant annet bruke eksterne undertekster når du koder filmene dine. Det betyr blant annet bedre videokvalitet, fordi komprimeringen slipper å ta hensyn til undertekstene.

Bibliotekfila som Handbrake bruker for å lese DVDer er også forbedret, hvilket betyr at den kan lese enda flere DVDer enn tidligere - inkludert noen som har vært problematiske å konvertere.

Og så til de dårlige nyhetene

De som går i dybden når de ripper DVDer vil merke at Handbrake plutselig virker litt slankere. Det er først og fremst fordi de har fjernet støtten for "AVI"-formatet. I samme jafs forsvant også "OGM", som jeg mistenker ikke så veldig mange bruker.

<strong><B>NOE ER BORTE:</strong></B> Utvalget av videoformater er mindre, men Handbrake-utviklerne mener det skal gå greit likevel.
NOE ER BORTE: Utvalget av videoformater er mindre, men Handbrake-utviklerne mener det skal gå greit likevel. Vis mer


Utviklerne har ønsket å strømlinjeforme Handbrake ytterligere, og sier på hjemmesidene sine at de anser "AVI" for å være et gammeldags og utdatert format som ikke lenger tilfredsstiller moderne videokonvertering. Xvid er også fjernet.

Dermed sitter vi igjen med to format - MP4 og MKV, eller "Matroska" hvis du liker å skryte av at du kan et russisk ord. Det holder nok for de fleste.

I tillegg har utviklerne ryddet opp i forhåndsinnstillingene. Du finner ikke lenger innstillinger beregnet på for eksempel Xbox 360 eller PlayStation 3, angivelig fordi ingen av utviklerne selv eier disse spillkonsollene, og at de derfor ikke kan dobbeltsjekke innstillingene selv. Det betyr ikke at du ikke kan konvertere video til bruk med disse konsollene, standardinnstillingen ("Normal") skal fungere med det meste.

Listen med forhåndsinnstillinger er nå altså svært beskjeden, men du kan selvfølgelig fortsatt lage egne presets.

Handbrake kan lastes ned her.

Har du tips om andre videokonverteringsprogrammer? Legg det inn i forumet under!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer