Han vasket PC-en i oppvaskmaskinen

Ja, det går faktisk an...

<b>OGSÅ FOR PC:</B> Søler du kaffe i tastaturet, kan du vaske vaske PCen eller Mac-en i oppvaskmaskinen. Men husk lav temperatur og glem vaskemiddelet. Og ikke minst: Den må være helt tørr igjen før du setter strøm på! Foto: NTB SCANPIX
OGSÅ FOR PC: Søler du kaffe i tastaturet, kan du vaske vaske PCen eller Mac-en i oppvaskmaskinen. Men husk lav temperatur og glem vaskemiddelet. Og ikke minst: Den må være helt tørr igjen før du setter strøm på! Foto: NTB SCANPIXVis mer

Flere av oss har nok opplevd å søle kaffe eller annen væske på en dyr PC eller Mac.

Jobben med fille og lunkent vann blir aldri helt patent, og ofte ligger det igjen rester av cola, brun saus eller kaffe mellom tastene eller på skjermen.

Bare en liten ulykke...

Den svenske teknikeren Lars Avellán tok grep. Han ville rett og slett prøve å vaske PC-en i oppvaskmaskinene under kjøkkenbenken.

LES OGSÅ: Tastaturet du kan søle kaffe på

Avellán hadde hatt en liten ulykke på hjemmeplan, da husets tenåring hadde spist foran sin bærbare PC. Resultatet var brun saus over hele tastaturet.

- Jeg tok da bort skjermen, batteriet og harddisken og kjørte den i oppvaskmaskinen (uten vaskemiddel) , sier han til Nyteknik.se.

Tørkeskap pluss to døgn

Etter at vasken var ferdig, plasserte Avellán den ferdig vaskede maskinen i et tørkeskap i én time. I tillegg lot han den stå i yterligerligere to dager i vanlig romtemperatur, for å være på den sikre siden.

LES OGSÅ: Disse kan redde ødelagte harddisker

SØL: Det er fort gjort å få kaffe eller saus over PC-en. Foto: ICOMPUTER
SØL: Det er fort gjort å få kaffe eller saus over PC-en. Foto: ICOMPUTER Vis mer

Strøm er ingen god idé med fuktig elektronikk, og derfor ville Avellán være helt sikker på at delene var helt tørre. Derfor varierte han også stillingen som maskinen sto i.

Og ja, den fungerte igjen!

Etter at tørkingen var over, ga Avellán maskinen tilbake til sønnen sin, som glad kunne konstatere at alt fungerte som før. Dessuten var jo PC-en gullende ren, nesten som ny.

Om noen kanskje synes det er merkelig at følsom elektronikk kan behandles på denne måten, skal de vite at det faktisk er dette elektronikkprodusentene gjør før de sender PC-en ut til butikkhyllene.

- Helt vanlig i bransjen

- Elektronikk blir vanligvis vasket i vann etter lodding, så dette er egentlig ikke rart i det hele tatt. Men mange blir overrasket når jeg forteller hva jeg har gjort, sier Avellán.

LES OGSÅ: Knust mobilskjerm? Dette gjør du.

To ting er likevel viktig å huske på om du vil forsøke dette (selvsagt på eget ansvar): Ikke bruk vaskemiddel og sett temperaturen så lavt som mulig.

Vi gjør for ordens skyld oppmerksom på at vi ikke har testet dette selv, og at eventuell PC-vask i oppvaskmaskinen skjer helt og holdent på eget ansvar.

Og her er andre som har forsøkt..

Det er også andre som har prøvd å vaske datamaskinene sine i oppvaskmaskinen.

Her er en som gjorde rent sin bærbare PC (med vaskemiddel!):

LES OGSÅ: Derfor krasjer harddisken

Og her er en som viser hvordan han vasker Mac-tastaturet sitt i oppvaskmaskinen: