HaLow kan bety slutten for Bluetooth

Byr blant annet på langt bedre rekkevidde og skalerbar hastighet.

<B>STADIG BEDRE REKKEVIDDE</B>: Med Wi-Fi HaLow er det ikke lenger noe problem å få dekning i hele huset. Foto: Wi-Fi.org/Kaspersky
STADIG BEDRE REKKEVIDDE: Med Wi-Fi HaLow er det ikke lenger noe problem å få dekning i hele huset. Foto: Wi-Fi.org/Kaspersky Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LAS VEGAS: Wi-Fi Alliance har nettopp annonsert den nye trådløs-standarden IEEE 802.11ah, som lover dobbel så god rekkevidde som dagens eksisterende 802.11n og ac-nett. Ikke nok med det, strømforbruket skal også være kraftig redusert.

Utfordrer Bluetooth

Standarden har fått navnet HaLow, og er først og fremst laget med tanke på Tingenes internett og smarte dingser som trenger å være tilkoblet internett, som smartklokker, treningsarmbånd, små høyttalere og annet utstyr der lavt strømbruk er viktigere enn høyest mulig hastighet.

Så langt har Bluetooth vært nær enerådende i dette segmentet, men med den massive støtten Wi-Fi-alliansen har, forventes det at HaLow raskt kommer til å bli en gedigen utfordrer til Bluetooth - ikke minst med tanke på rekkevidden, som skal være flere ganger bedre enn Bluetooth.

Les også: Dette forventer vi av teknologien i 2016

Nye frekvenser

HaLow benytter frekvenser i 900 MHz-båndet, noe som er nøkkelen bak den gode rekkevidden. Til sammenligning bruker dagens trådløse 802.11a/b/g/n/ac-nett enten 2,4 GHz- eller 5 GHz-båndet, eller en kombinasjon av disse.

Standarden åpner imidlertid for å bruke også disse frekvensområdene, i tilfeller der høy hastighet er nødvendig.

Wi-Fi Alliance tar sikte på å sertifisere de første HaLow-produktene innen 2018, men det kan hende det dukker opp produkter i markedet før det. Vi kommer tilbake med mer info om HaLow når kompatibelt utstyr dukker opp på markedet.

Flere ferske saker fra årets CES-messe i Las Vegas