Hackere utnytter 22. juli-tragedien

Lurer sørgende nordmenn på Facebook, Twitter og Google.

FARLIG: Denne videoen har spredd seg hos mange Facebook-brukere de siste dagene. Kriminelle utnytter oss på vårt mest sårbare. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
FARLIG: Denne videoen har spredd seg hos mange Facebook-brukere de siste dagene. Kriminelle utnytter oss på vårt mest sårbare. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norge er rammet av en ufattelig tragedie.

Og som en forlengelse av ondskapen forsøker nå mange å utnytte situasjonen.

Datakriminelle var raskt på banen for å spre sine virus og ormer etter at bomben smalt i Oslo sentrum og skuddene falt på Utøya. Nå forsøker de å lure nordmenn til å klikke på lenker som lover relevant informasjon om grusomheten, men som bare bidrar til å forverre situasjonen.

Raske og systematiske

- Store hendelser fører til at mange går på internett for å finne informasjon. Da er hackerne ute. Det tok ikke mange timene før vi så dette i praksis denne gangen heller, forteller leder Frank Stien i Telenors sikkerhetssenter til DinSide.

De kriminelle jobber systematisk. Når mange bruker de samme søkeordene på for eksempel Google, Twitter og Facebook, kommer nettets mørkemenn med triksene sine. For dem spiller ingen rolle om det dreier seg om kongelige bryllup eller massemord av ungdom.

De kan for eksempel sørge for at deres farlige nettsider kommer høyt på Google om man søker på "Oslo terror".

De kan spre lenkene sine ved å skrive meldinger med de mest populære hash-taggene på Twitter, for eksempel "#oslo".

Hva er en hash-tag? En innføring i Twitter for nybegynnere

TRIST: Kriminelle utnytter nordmenn i tragedien, forteller seniorrådgiver Tone Hoddø Baksås i Norsis. Foto: Ida Hjerkinn/Norsis
TRIST: Kriminelle utnytter nordmenn i tragedien, forteller seniorrådgiver Tone Hoddø Baksås i Norsis. Foto: Ida Hjerkinn/Norsis Vis mer


Den mest synlige metoden er å spre falske lenker på Facebook, for eksempel ved å kamuflere lenken som en video. Nettopp dette har man sett mye av de siste dagene.

Farlig Facebook-video

Om Facebook-vennene dine deler en lenke som heter "[Video] OSLO Security Camera Captures Blast!" bør du holde deg langt unna. De som deler denne har selv trykket på lenken, og sender den videre uten å selv ønske det. Nøyaktig hva siden gjør med ofrene, utover å spre seg videre via deres Facebook-profiler, er usikkert.

- Det typiske er at man får virus og ormer, forklarer seniorrådgiver Tone Hoddø Baksås i Norsis til DinSide.

Hun har selv sett slike falske videoer blant sine Facebook-venner. Det har også DinSide. Sannsynligvis er det svært mange nordmenn som har gått fem på de siste dagene.

- Når man har tankene andre steder er det lett å glemme at enkelte vil utnytte oss, også i en sådan situasjon, sukker Baksås.

Ny løsning kan sjekke om Facebook-lenkene er trygge før du klikker på dem

Vær ekstra forsiktig

Rådet fra ekspertene er like enkelt som det er tidløst viktig: Vær forsiktig.

Ser du noe på Facebook som virker "for godt til å være sant", ikke trykk på det. Finnes det virkelig en video som viser hittil ukjente sider ved katastrofen, vil de store nettavisene uansett publisere den raskt.

Følger du utviklingen på Twitter, bør du passe deg for lenker publisert fra brukere med rare navn og manglende profilbilder.

KLIKKER ALDRI: Frank Stien i Telenors sikkerhetssenter er svært forsiktig på Facebook, og ber deg være det samme.  Foto: Arkiv
KLIKKER ALDRI: Frank Stien i Telenors sikkerhetssenter er svært forsiktig på Facebook, og ber deg være det samme. Foto: Arkiv Vis mer


Og i Google bør du sjekke at lenkene du trykker på sender deg til nettsider du kjenner fra før.

- Jeg klikker så godt som aldri på lenker på Facebook, i alle fall ikke om de har noe sensjonspreget over seg, forteller Stien i Telenors sikkerhetssenter.

Du bør også passe deg for hvilke Facebook-grupper du melder seg inn i. Vi har allerede sett eksempler på hvordan grupper skifter navn etter at folk har meldt seg inn, for eksempel fra å være en støttegruppe til å bli en hyllest til terroristen.

Dessuten minner Stien på at det er ekstra viktig å ha oppdatert programvare i disse dager hvor virus florerer på nettet. Ondsinnet programvare forsøker å utnytte sikkerhetshull i programmene dine og operativsystemet. Sørger du for å alltid oppdatere, vil disse hullene tettes.

- Oppdatér, oppdatér, oppdatér. Det er det beste forsvaret utover antivirus og brannmur, avslutter Stien.

Men les dette før du oppdaterer Mac-en din

Har du selv opplevd at kriminelle utnytter tragedien? Del gjerne med leserne nedenfor.